Afbeelding

Jolanda Walhout gaat collecteren in Kampen en mountainbiken in Jordanië voor Open Doors

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Ze heeft recent gefietst van Zeeland naar haar woonplaats Kampen. Met de conditie van Jolanda Walhout zit het wel goed. Dat komt van pas als ze op een dag in oktober later dit jaar 120 kilometer gaat mountainbiken in Jordanië. Met de motivatie zit het mogelijk nog beter. Walhout fietst namelijk voor Open Doors dat zich inzet voor steun aan vervolgde christenen wereldwijd.

Een doel dat Walhout enorm aan het hart gaat. “Ik bid al jaren dagelijks voor vervolgde christenen”, zegt ze in haar woning naast de voormalige synagoge. De vlag hangt uit omdat het Bevrijdingsdag is. De dag ervoor liep Walhout mee met de Stille Tocht ter herdenking van degenen die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid. De vrede die wij nu kennen is allesbehalve vanzelfsprekend. Overal ter wereld worden mensen vervolgd en ook veel christenen. Walhout: “Ik heb dat zelf van heel dichtbij meegemaakt. Ik heb zendingswerk gedaan in Kameroen, niet ver van de grens met Nigeria waar Boko Haram (een terreurorganisatie die het onder meer heeft gemunt op christenen, red.) actief is. Tot drie maal toe heb ik meegemaakt dat Boko Haram de grens overstak naar het gebied waar wij zaten. De eerste keer merkten we er weinig van, de tweede keer werden we geëvacueerd naar de regioplaats en de derde keer moesten we weg uit het gebied.”

Leiding

Het betekende voor Walhout een noodgedwongen afscheid. “Mijn voornemen was om voor altijd in Kameroen te blijven werken. Nu ben ik terug in Nederland”, zegt Walhout, die ook daar de leiding van God in ziet. Het werk als zendeling blijft voor haar aanlokkelijk. Ook blijft ze onverminderd begaan met christenen die worden vervolgd. Dat zijn er nogal wat weet Walhout. Ze laat de gebedskalender van Open Doors zien. Daarop staan gebedspunten vermeld voor christenen in verschillende landen die vervolgd worden.

Als ze straks afreist naar Jordanië zit ze dicht bij Syrië waar een verschrikkelijke oorlog woedt. Walhout: “Velen vluchten van Syrië naar Jordanië waar lokale kerken vluchtelingen helpen, ongeacht hun religieuze achtergrond.” Andere Syrische vluchtelingen proberen Europa te bereiken en dat is, zo stelt Walhout, vanwege de drang naar overleven en vrijheid. “Het is niet zo dat deze mensen per se naar Europa willen. Het enige dat ze willen is wonen op een plek waar ze veilig en vrij zijn.” De sponsoractie ten bate van Open Doors wordt gehouden onder de vlag van de inmiddels bij velen bekende Muskathlon. Het concept is eenduidig maar niet eenvoudig: 10.000 euro of meer aan sponsorgeld genereren. Als individuele deelnemer wel te verstaan. Het gebied waar Walhout gaat mountainbiken, is van te voren verkend om te kijken of het veilig genoeg is. Behalve fietsen kan je er voor kiezen zestig kilometer te wandelen of om een marathon te lopen. Jos Baan uit IJsselmuiden gaat een marathon lopen.

Collecte

Samen gaan Baan en Walhout en nog vijftien anderen deze week collecteren voor Open Doors. “Dat doen we in Kampen, IJsselmuiden en Grafhorst”, vertelt Walhout. Het goede doel steunen door online te sponsoren kan echter ook. Ga daarvoor naar www.opendoors.nl/muskathlon/geef. Onder het kopje deelnemers vind je iedereen die meedoet en kan je tevens zoeken op naam. Walhout tot besluit: “Steun ons via de collecte of online. De vervolgde kerk is je dankbaar.”

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 16 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 21 uur geleden