Afbeelding
Veerle Koch

Polder en oude Vesting twee verschillende werelden?!

· leestijd 1 minuut Cultuur

Elburg – Of de polder en de vesting nu echt twee verschillende werelden zijn kan een ieder zelf bepalen, maar tijdens het Festival Poldergeest van 25 t/m 27 mei zullen zij elkaar gaan ontmoeten. Lezingen, exposities, muziek en voordrachten zullen tijdens deze dagen op diverse locaties in Elburg en de Gemeente Dronten plaatsvinden.

Festival Poldergeest valt onder het overkoepelende thema van het Erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’. Hier zag Museum Elburg wel een rol voor zich weggelegd om de banden te versterken tussen Vesting Elburg en de polder. “Want inwoners en toeristen kunnen we delen met al dat moois dat ook over de brug te zien is” zegt museumdirecteur Anne-Marie van Hout. Zo doen Hanneke’s Pluktuin en Galerie ‘Aan de Amstel’ mee als locaties in Biddinghuizen.

Op vrijdagavond zal er geopend worden met een concert van ‘NOGGUS’ in de Kloostertuin. Op zaterdag 26 en zondag 27 mei wordt een satelliettentoonstelling gehouden op de biologisch dynamische boerderij van Jan Rombouts, één van de eerste 24 boerderijen in de polder. Er zal een kippenopera van componist Rita Knuistingh Neven in de kippenwei worden opgevoerd door sopraan Jeanne Rombouts.

De polder en de manier waarop Elburg zich verhoudt tot de polder komt op een interessante en afwisselende manier naar voren via kunst, muziek en lezingen. Historische verenigingen uit Elburg en Dronten zullen bijzondere verhalen voordragen. Er is ruimte voor weemoed om het verlies van de zee en ruimte om het nieuwe vruchtbare land te vieren.

Voor het festival is een fietsroute van ruim 20 kilometer gemaakt tussen de expositie in Museum Elburg en de satellietexpo op de boerderij. Omdat juist dat weekend de Elburgerbrug is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, wordt er aan beide kanten van het water een pendeldienst ingezet. U kunt daar als bezoeker van het festival gebruik van maken. Onderweg kunt u op verschillende plaatsen stoppen, daar zijn dan lezingen, voordrachten en optredens.

Het Festival Poldergeest wordt ondersteund door de Gemeente Dronten en de Gemeente Elburg. Museum Elburg is initiatiefnemer en coördineert het evenement. Uitgebreide informatie is te vinden via www.museumelburg.nl