Archieffoto.
Archieffoto. Tennekes

Alleen portefeuille met RO kon Holtland tot wethouderschap verleiden

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Formeel moet de raad nog haar fiat geven, maar daarna is Albert Holtland wethouder. Jarenlang was hij fractievoorzitter in de gemeenteraad namens Gemeente Belang Kampen (GBK). Dat hij nu aan de andere kant van de tafel komt te zitten heeft alles te maken met zijn portefeuille.

“Toen duidelijk werd dat Ruimtelijke Ontwikkeling (RO) in deze portefeuille zou zitten, was dat voor mij reden om wethouder te willen worden. Anders had ik het zeker niet gedaan”, zei GBK-wethouder Holtland donderdag stellig na de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord. Volgens Holtland had zijn partij uit meerdere goede mensen kunnen kiezen, maar hebben de leden er bij hem op aangedrongen de portefeuille met RO te nemen. Andere thema’s die onder de hoede van Holtland vallen zijn het grondbedrijf, mobiliteit, archeologie, de verzelfstandiging van het Stedelijk Museum en Stadsarchief en gemeentelijk vastgoedbeheer.

Voor Holtland betekent zijn nieuwe baan dat hij de werkzaamheden voor zijn bedrijf (juridisch advies) afschaalt en beëindigt. Tijdens de presentatie merkte Holtland lachend op: “Ik wilde net minder gaan werken. Het wordt dus meer.” In een gesprek na afloop gaf hij toe dat het toch wel een lastige keuze is geweest.

Dat hij lange tijd in de gemeenteraad heeft gezeten zal volgens hem soms misschien een nadeel zijn, maar vaak toch een voordeel. Hij beschikt derhalve over veel dossierkennis en kan zich verplaatsen in de leden van de raad. Hij beloofde alvast meer dan serieus te luisteren naar de raad. “Dat is een belofte waar je mij aan kunt houden.”

Kijkend naar de rest van het college valt op dat IJsselmuidenaren goed zijn vertegenwoordigd in de Kamper gemeenteraad. Ze zijn, nog afgezien van burgemeester Bort Koelewijn, met zijn drieën. Alleen Irma van der Sloot (GroenLinks) woont in de stad Kampen. Holtland met een knipoog: “Misschien kan ik haar overhalen om ook in IJsselmuiden te komen wonen.”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.