Afbeelding
Bruno Karel is een van de personen die zich in het verleden hart maakte voor verplaatsing van het monument.

'Eindelijk, eindelijk, eindelijk': Schokkers keren terug naar Brunnepe

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De Schokkers keren terug naar Brunnepe. Het college van burgemeester en wethouders maakte dinsdag bekend dat het iconische monument van het Schokker echtpaar nu echt verplaatst wordt. En dat kan wat burgemeester Bort Koelewijn betreft al binnen enkele weken gebeuren.

Het beeld wordt geplaatst bij de Noordweg richting Brunnepe, naast de entree van de Koggewerf. Een historisch meer juiste plek dus waar de zowel de gemeente, als de Werkgroep Schokkermonument volgens Koelewijn zeer blij mee zijn. “Alle betrokkenen vinden het verreweg de beste locatie”. Het hondenpoepveldje dat hier gevestigd is wordt verkleind om ruimte te maken voor het monument.

Eindelijk, eindelijk, eindelijk...

Bruno Karel (Gemeente Belang Kampen) heeft zich als commissielid en nazaat van de schokkers dikwijls hard gemaakt voor verplaatsing van het monument. Hij is dolblij met het nieuws. “Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Ik ben ontzettend blij, we hebben er lang genoeg voor gevochten. Waarom het zo lang heeft moeten duren is mij een raadsel, maar gelukkig is het nu zover. Bovendien is het een prachtige plek.”

Karel benadrukt dat een grote groep mensen zich heeft ingespannen voor de verplaatsing en dat het onmogelijk is iedereen te noemen. Eén persoon wil hij echter graag bij naam noemen. “Dat is Nico Klappe. Hij kan de verplaatsing helaas niet meer meemaken omdat hij overleden is. Hij heeft zich tot op hoge leeftijd voor verplaatsing ingezet. Hij was één van de aanvoerders. Ik zie het als een eerbetoon aan hem dat het nu daadwerkelijk gaat gebeuren.”

Lokale inzet

De verplaatsing wordt mede mogelijk gemaakt door Aannemersbedrijf Woning die een deel van het werk gratis verricht. Hij neemt de verplaatsing van het monument inclusief sokkel van basaltblokken voor rekening. Ook de werkgroep Schokkermonument heeft aangeboden de handen uit de mouwen te steken. Zij legt de bestrating rondom het monument aan. Dankzij deze inzet kost het hele project de gemeente slechts 7.330 euro. Dit geld is nodig voor het dichtstraten van de oude locatie, inclusief levering van de gebakken stenen, het afgraven van de grond, de graszoden en de levering van gebakken stenen voor de nieuwe locatie.

Historie

Het Schokkermonument werd in 1991 in Kampen onthuld ter nagedachtenis van de Schokkers die zich in 1859 in Brunnepe vestigden. Het beeld werd geplaatst aan de Buitenhaven, maar moest in 2002 verplaatst worden, vanwege de dijkverzwaring. De gemeente heeft er toen voor gekozen het beeld in de bocht van de IJsselkade benedenstrooms te zetten. De werkgroep Schokkermonument en vele Brunnepers met hen waren het niet met deze locatie eens, vanwege het gebrek aan historisch besef. Dat zit zo: toen de Schokkers in 1859 noodgedwongen Schokland verlieten, waren zij niet welkom binnen de stadspoorten van de gemeente Kampen. Het verhaal gaat dat de Kampenaren niet zaten te wachten op de arme Schokkers en dat daarom gezegd werd dat er geen plaats was. De Schokkers werden buiten de stadspoort in het arme Brunnepe geplaatst. Dat het beeld van de Schokkers wel binnen de oorspronkelijke stadsmuren geplaatst werd, stak veel Brunnepers.

De plek waar het beeld komt te staan, was aanvankelijk in beeld als terugvaloptie voor tentoonstelling van de IJsselkogge. Onlangs heeft de gemeente ontdekt dat de voorwaarden die het waterschap aan bebouwing ervoor zorgen dat de Kogge inclusief behuizing niet op dit veldje geplaatst kan worden. Hierdoor kwam het veld vrij voor het beeld van de Schokkers.