Afbeelding

Vrijwillige Thuishulp IJsselmuiden viert jubileum met ontbijt

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Niek Teune)

IJSSELMUIDEN/KAMPEREILAND – Ontspannen genoten de vrijwilligers van de Vrijwillige Thuishulp IJsselmuiden van het boerenontbijt dat hen op zaterdagochtend 30 juni aangeboden werd. De vrijwilligers werden op de Museumboerderij van Kampereiland in het zonnetje gezet vanwege het twintigjarig bestaan van de Vrijwillige Thuishulp IJsselmuiden van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV), een landelijke organisatie die opkomt voor de belangen van patiënten in de gezondheidszorg in ruime zin.

Het boerenontbijt, dat aangeboden werd door de coördinatoren van de Vrijwillige Thuishulp IJsselmuiden, bracht de vrijwilligers samen op een prachtige locatie. “Het is een bedankje voor alles wat ze doen en tegelijkertijd een moment van ontmoeting en samenzijn”, vertelt coördinator Jenet Klooster. Twee keer per jaar hebben de vrijwilligers een moment van samenzijn en daarnaast wordt er ieder jaar een cursus aangeboden. “Het is heel belangrijk om onderling contact te houden en ervaringen uit te wisselen. Zo kunnen de vrijwilligers elkaar weer ondersteunen”, aldus Klooster.

Ina van der Linde, adviseur van de Vrijwillige Thuishulp IJsselmuiden, vertelt over het ontstaan van de afdeling. “Wegens bezuinigingen toentertijd adviseerde de NPV om lokaal actie te ondernemen. Uit een enquête bleek dat er behoefte was aan een vrijwillige thuishulp in IJsselmuiden. In januari 1998 zijn we van start gegaan, maar voor die tijd was de eerste hulpvraag er al.” De Vrijwillige Thuishulp begon met 23 vrijwilligers, die in dat jaar vijfhonderd uren zorg hebben verleend. Het aantal zorguren van 2017 lag op 1847. “Het aantal vrijwilligers neemt toe, maar het blijft wel lastig om mensen te vinden die bereid zijn om het werk tijdsintensief op te pakken. Dat blijft een uitdaging”, aldus Van der Linde.

Desondanks overheerst bij Klooster en Van der Linde dankbaarheid. “Er zijn op dit moment 63 vrijwilligers. Vrijwilligers komen vaak als stel binnen. Denk bijvoorbeeld aan zussen of vriendinnen: de een brengt de ander weer mee. Het grootste deel van de vrijwilliger is vrouw en tussen de vijftig en zeventig jaar oud, maar er zijn ook jongeren en jongvolwassenen actief”, zegt Klooster. Nieuwe vrijwilligers hebben eerst een gesprek met haar of met een van de twee andere coördinatoren. “Wij praten met de aankomende vrijwilligers om erachter te komen wie ze zijn en wat ze willen. Dan zoeken wij een passende zorgvrager bij hun wensen. Op dit moment verlenen de vrijwilligers zorg aan 47 mensen. Ze houden zich bijvoorbeeld bezig met het bezoeken van eenzamen, boodschappen doen, koken, het vervoeren van de zorgvrager en mantelzorgondersteuning. Wij doen geen huishoudelijk werk en tuinonderhoud.”

Op de vraag wat mensen drijft om zich aan te sluiten bij de Vrijwillige Thuishulp, antwoordt Van der Linde het volgende: “Sommige mensen zijn al vanaf het allereerste begin vrijwilliger. Het zijn mensen die een hart hebben voor een ander. Ze vinden het leuk om met iemand kennis te maken buiten hun vaste kringetje. Maar bovenal is het heel waardevol om er voor iemand te zijn die hulp nodig heeft.” Zorgvragers hoeven niet aangesloten te zijn bij de NPV. ‘’Dat denkt men vaak wel, maar wij bieden zorg aan iedereen die dat wil. Mensen wachten vaak lang voordat ze om hulp vragen; de drempel wordt als hoog ervaren. Toch verwachten en hopen wij dat mensen nog meer de weg naar ons toe weten te vinden. Dat is uiteindelijk het doel: er zijn voor die ander”, besluit Klooster.

De Vrijwillige Thuishulp IJsselmuiden is elke werkdag tussen 9.00 uur en 10.00 uur bereikbaar op 06-55800746. Kijk voor meer informatie op https://npvkampen.nl/thuishulp. Zowel zorgvragers als mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen, zijn van harte uitgenodigd om eens contact op te nemen met de Vrijwillige Thuishulp.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.