Afbeelding

'Goede omgangsregeling in belang van het kind'

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – De Tweede Kamer wil dat ouders die zich na een echtscheiding niet aan een omgangsregeling houden, harder worden aangepakt. Daarbij kan een onwillige ouder zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. "Dat is een mooi idee," zegt Tenny Staal, coördinator Begeleide Omgangsregeling bij Humanitas, "maar het kan beter." Dinsdag 11 september vertelt zij hoe het ook kan tijdens het vijfde inloopspreekuur van Humanitas in de Bibliotheek van Kampen. Aanvang 13.30 uur.

Na een scheiding heeft ieder kind recht op contact met beide ouders. Dat is belangrijk voor het sociaal-emotionele evenwicht en de ontwikkeling van het kind. Het is daarom voor ouders wettelijk verplicht een ouderschapsplan met omgangsregeling op te stellen. Echter: afspraken maken over de verdeling van zorg- en opvoedtaken, en deze ook nog eens naleven, valt in de praktijk niet altijd mee.

Kind de dupe
"Soms lukt het ouders niet meer om er samen uit te komen. Het kind is daar de dupe van en kan klem komen te zitten in een loyaliteitsconflict", weet Tenny. "Hierdoor kunnen schoolprestaties snel achteruit gaan en ontstaan er soms ook gedragsproblemen. Bovendien hebben deze kinderen vaak meer moeite om sociale relaties aan te gaan", zo weet ze. "Daarom moet je er als ouder alles aan doen om er toch samen uit te komen." Begeleide Omgangsregeling (BOR) biedt een laagdrempelige oplossing. "We zoeken de samenwerking met partners in de jeugdzorg, maatschappelijk werk, sociale teams, Centra voor Jeugd en Gezin, rechtbanken, advocatuur en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo wordt expertise en ervaring gedeeld. Getrainde vrijwilligers en een deskundige coördinator begeleiden de gescheiden ouders bij het opbouwen van de omgang en werken samen toe naar het doel van een zelfstandige omgangsregeling. Daarbij staat het belang van het kind centraal en worden de mogelijkheden van de ouders in acht genomen."

Vrijwilligers
Bij BOR Humanitas is sprake van een praktisch, laagdrempelig en neutraal aanbod door een levenservaren, getrainde en gemotiveerde vrijwilliger. Deze wordt ondersteund door een professionele coördinator. Er wordt niet aan derden gerapporteerd. "Vooral het feit dat we niet rapporteren, wordt als erg prettig ervaren," vertelt de coördinatrice. "Humanitas wordt bovendien gezien als een betrouwbare en neutrale ondersteuner die op een gelijkwaardige manier helpt om de vervelende situatie voor iedereen weer prettig te maken. Door te dóen in plaats van te praten, halen we vaak al de angel uit het conflict; en daar ben ik best trots op."

Staal: "We kunnen eigenlijk altijd wel nieuwe vrijwilligers gebruiken, maar door deze nieuwe ontwikkelingen, nu nog meer dan voorheen. Ik hoop dus dat niet alleen ouders in echtscheiding ons benaderen, maar ook mensen die als vrijwilliger bij Humanitas deze ouders willen helpen. Als vrijwilliger krijg je de mogelijkheid om ouders én kinderen te ondersteunen in een enorm cruciale fase in hun leven. Dat is bijzonder dankbaar werk."

Wie BOR-vrijwilliger wil worden of meer wil weten over het project kan contact opnemen met coördinator Tenny Staal. Zij is te bereiken via (06) 207 576 48 of t.staal@humanitas.nl.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57