Afbeelding

METAAL in het Huys der Kunsten

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het draait om METAAL in het oudste Huys van Kampen. Kunstwerken van Beatrijs Asselbergs en Leo Cahn zijn tot en met 10 november te zien. Maar wie was en wat maakte Beatrijs Asselbergs eigenlijk?

Beatrijs Asselbergs (1961 – 2011) was in 1986 een van de oprichters van Stichting Werk in Uitvoering. De ontmoetingsplaats voor dit kunstenaarscollectief is het Huys der Kunsten, dat samen met de naastgelegen smederij mede door haar van de slopershamer is gered. Om haar projecten in metaal te kunnen maken, huurde ze de toenmalig leegstaande smederij aan de Voorstraat. Haar ambacht versterkte zij met alle in Nederland mogelijke las en metaalbewerking-opleidingen. Van de vele diploma’s waarmee zij deze afsloot, was zij vaak de eerste vrouw die een dergelijke prestatie leverde. De ongewone combinatie van kunst- en metaalbewerkersopleiding leidde tot bijzonder pionierswerk in het experimenteren met metalen. Kenmerkend voor haar objecten is de suggestie van beweging, zowel in materiaalgebruik als compositie, die een misleidend gevoel van lichtheid geven. In Antwerpen is zij zich gaan toeleggen op het maken van sieraden en gebruiksvoorwerpen met edelstenen en -metalen. Ook hierin excelleerde zij en werd als Nederlandse gelauwerd met Belgische nationale ere titels. Haar kunstwerken van de afgelopen decennia zijn nog steeds actueel en ongeëvenaard. Haar kunstwerken bevinden zich in collecties van particulieren en overheid in binnen- en buitenland. Stichting Werk in Uitvoering probeert de over de Benelux uitgewaaierde erfenis van kunstwerken weer in kaart te brengen. Asselbergs’ in ere herstelde nalatenschap aan de kunstwereld zou, herontdekt en bestudeerd door een nieuwe generatie, deze op nationaal niveau een enorme boost kunnen geven.

Tijdens Open Monumentendag op 8 september zal Mech Asselbergs, de zus van Beatrijs een bijzondere presenteerschaal onthullen. Die schaal kreeg in België de landelijke Wim Ibbens prijs. Vanaf die onthulling mag de schaal blijven staan op de tentoonstelling METAAL. Wees welkom bij dit bijzondere moment op zaterdag 8 september om 15.00 uur in het Huys der Kunsten, Voorstraat 20.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.