Afbeelding

Turntalent Lars Vos (17) wordt klaargestoomd voor het grote werk

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Na een zeer succesvol turnjaar is Lars Vos begonnen aan de voorbereiding op een nieuw seizoen. Na diverse podiumplaatsen op het NK en deelname aan het EK wacht de Kampenaar nu een jaar waarin hij zal moeten investeren. Als tweedejaars junior 2 wordt hij klaargestoomd voor de senioren. “Het wordt trainen, trainen en trainen en dan hopen dat ik de sprong kan maken naar de top van de senioren.”

Enkele weken geleden was het echt even genieten voor Lars Vos. In Glasgow mocht hij Nederland vertegenwoordigen op het EK voor junioren. Met zijn teamgenoten Wesley de Haas, Luur Heurnink, Jordi Hagenaar en Jermain Grünberg eindigde hij als 22ste. “Als team hadden we meer verwacht, maar ik heb het maximale eruit gehaald. Ik heb goed gepresteerd”, kijkt Vos terug.

Blessures

Zijn optreden gaf Vos een heerlijk gevoel, want de aanloop verliep niet gladjes. Hij kreeg last van zijn rug. “Ik heb er vijf weken mee gezeten. Mijn zenuwen en spieren in mijn rug waren geïrriteerd.” Dat was nog niet alles. Twee dagen voordat hij aan de bak moest op het EK begon zijn schouder op te spelen. “Bij de podiumtraining kreeg ik last. Een pees was geïrriteerd. Tijdens de wedstrijd zat ik vol adrenaline. Toen viel het wel mee met de pijn.”

Professioneler

De kwetsuren zijn verklaarbaar. De wereld van Vos ziet er professioneler uit. En dat betekent meer trainen. Meer vergen van je eigen lichaam om steeds beter te worden. In de zomer van 2017 besloot hij om over te stappen naar O&O Zwijndrecht. Vos wordt al jaren gezien als een groot turntalent. RKDOS bracht hem heel ver, maar in Kampen waren de grenzen van de groei bereikt. De trainer van de turnselectie van Jong Oranje adviseerde hem met klem om een vereniging te zoeken waar hij zich als turntalent verder kon ontwikkelen. “In Kampen ging het niet meer. Ik was verder dan de trainers. Ze konden me niet meer helpen”, aldus Vos, die kon kiezen uit Den Bosch of Zwijndrecht. “Bij Zwijndrecht voelde ik me meer thuis.” In Zwijndrecht kon Vos het aantal trainingsuren flink opvoeren. En dat had resultaat. Hij kan terugkijken op een uitstekend seizoen. Bij het NK eindigde hij als tweede bij de meerkamp (junioren 2 eredivisie). Op het onderdeel voltige pakte hij de nationale titel. Op ringen legde hij beslag op de tweede plek en op brug verdiende hij een derde plek. “Veel trainen en dan zie ik wel wat eruit komt. Zo ging ik het seizoen in. Of ik mezelf positief heb verrast? Jazeker!”

Investeren

Het EK beschouwt Vos als het hoogtepunt in een succesvol seizoen. Een bijzondere ervaring. “Ik ben een hele week in Glasgow geweest. Alles wat we daar deden, draaide om de wedstrijden.”

Komend seizoen wordt een overbruggingsjaar voor Vos, waarin hij weinig wedstrijden zal turnen. Het wordt een jaar waarin hij veel gaat investeren om daarna aan te kunnen haken bij de senioren. “Ik ga waarschijnlijk alleen het NK draaien. Voor de rest is het alleen maar trainen. Omdat ik minder wedstrijden ga draaien, heb ik meer tijd om me te ontwikkelen op het gebied van kracht, lenigheid en de elementen.

Olympische Spelen

Vos haalt veel motivatie door te trainen met Nederlandse topturners. Uiteraard is zijn doel om ook de Nederlandse top te bereiken. Vanzelfsprekend denk je dan aan de Olympische Spelen. De eerste volgende Spelen zijn in 2020 in Tokio. “Dat is voor mij te vroeg. Ik zou wel mogen qua leeftijd, maar ik ga er niet vanuit dat dat gaat gebeuren. Dan moeten bepaalde senioren gaan stoppen.” Richting de Olympische Spelen van 2024 is dat meer realistisch, zodat er dan ruimte komt voor turntalent om door te stromen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.