Afbeelding

Voorwaardelijke straf voor bedreigen van wethouder Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE/KAMPEN – Voor het met de dood bedreigen van wethouder Geert Meijering heeft vrijdag een man een week cel voorwaardelijk gekregen. De 34-jarige man uit Meppel stuurde eind vorig jaar een bedreigende mail aan de gemeente.

De tekst van de e-mail loog er niet om. “Hou jullie kankergereformeerde kutmannetje maar in de gaten, want met zulke uitspraken en met jullie kutgeloof heb je zijn doodsvonnis getekend. Alvast gecondoleerd!” Wat Jeroen van S. hiermee bedoelde en waar hij op reageerde werd vrijdag bij de politierechter niet duidelijk. De zaak tegen de man uit Meppel stond in mei ook al op de rol. Toen werd de zitting aangehouden zodat de reclassering de man kon onderzoeken. Duidelijk is dat hij eerder ook al over de schreef ging. Van S. heeft namelijk eerder een boete gekregen voor antisemitisme. Hij zou een bewaker van Ziggo Dome in Amsterdam voor van alles hebben uitgemaakt nadat hij de zaal was uitgezet. Ook dat was een impulsieve daad, zei hij.

De tekst gericht aan wethouder Geert Meijering was nooit als een bedreiging bedoeld, zei hij. Een paar dagen na het versturen was hij de mail alweer vergeten. Op het gemeentehuis in Kampen was dat niet zo. Na overleg met de burgemeester deed de bedreigde CDA-wethouder Geert Meijering aangifte. Terwijl Van S. nog op bed lag werd de voordeur van zijn woning geforceerd en drongen vier agenten zijn huis binnen. Pas toen drong het besef bij Van S. binnen dat hij iets ergs had gedaan.

De officier van justitie eiste een maand voorwaardelijke celstraf. Ze vroeg naast de voorwaardelijke straf om een contact- en locatieverbod voor een jaar. Van S. zou dan een jaar lang niet op het gemeentehuis in Kampen mogen zijn. De rechter vond dat niet noodzakelijk. Van S. woont immers in Meppel en kent de wethouder verder niet. Ze zei dat normaal op bedreigingen een boete staat maar ook zij vond een stok achter de deur noodzakelijk. Ze legde een voorwaardelijke celstraf van een week op.