Afbeelding

Wat zijn de oorzaken van chronische rugpijn?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Chronische rugpijn, artrose, spondylose, failed back surgery syndrome, kanaalstenose, discopathie, stijve spieren en/of een rughernia zijn klachten die herkenbaar zijn voor veel mensen. Na het proberen van verschillende soorten behandelingen met weinig of geen resultaat voelen deze mensen zich vaak nog steeds onbegrepen, verdrietig, boos of onzeker. Revalidatiecentrum Nordic Health in Zwolle behandeld patiënten die al jarenlang last hebben van (on)verklaarbare pijn in hun (lage) rug.

Oorzaken van terugkerende rugpijn.

In veel gevallen beginnen de klachten onschuldig door bijvoorbeeld een keer door je rug gaan na een dag werken in de tuin of tijdens een hevige niesbui. Echter, naarmate de jaren vorderen worden de klachten steeds heftiger en beheerst de rugpijn een groot deel van het dagelijks leven. De exacte oorzaak is meestal onbekend; uit recent internationaal onderzoek gepubliceerd in The Lancet (2018) blijkt dat in 95 procent van de gevallen er geen verklaring is voor de klachten. MRI- en CT-scans zijn vaak nutteloos; de afwijkingen die gezien worden, bijvoorbeeld degeneratie (slijtage), komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder (lage)rugpijn.

Behandeling van chronische rugpijn.

Bijna alle chronische rugpijn patiënten hebben een lange behandelhistorie en zijn al bij diverse zorgverleners onder behandeling geweest. (Bijvoorbeeld bij de huisarts, (manueel)fysiotherapeut, neuroloog, psycholoog, chiropractor, pijnarts, reumatoloog etc..).

Veel patiënten zijn gelukkig prima te helpen met uiteenlopende therapieën bij de bovenstaande zorgverleners. Wanneer dit niet het geval is dan komt de patiënt in aanmerking voor een revalidatieprogramma. Vaak zien we dat de kwaliteit van leven naarmate de jaren met rugpijn vorderen drastisch achteruit gaat. Werken, sporten en bewegen lukt niet of nauwelijks meer omdat er teveel reactie is na of tijdens de inspanning.

Het vertrouwen in het eigen lichaam wordt aangetast. In veel gevallen is er sprake van angst om te bewegen. Dit heeft negatieve gevolgen voor het dagelijks leven. De (spier)conditie wordt minder en de periodes zonder pijn worden steeds korter of verdwijnen zelfs helemaal. Het is logisch dat dit invloed heeft op iemand zijn gemoedstoestand. Pijn kost veel negatieve energie en zin in sociale activiteiten wordt beperkt. Een gevolg hiervan is onbegrip van het gezin, vrienden en familie dat tot vervelende situaties kan lijden. Kortom de pijn staat centraal en de wereld daarom heen wordt steeds een stukje kleiner. We spreken van een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Revalidatieprogramma chronische rugpijn.

De behandeling van chronische lage rugpijn is complex. In veel gevallen is er meer nodig dan alleen een fysiotherapeut of pijnbestrijding. Bij revalidatiecentrum Nordic Health zijn diverse specialisten actief die samen met de patiënt de klachten inventariseren en een doelgericht op maat gemaakt behandelplan opstellen. Bekijk het revalidatiemagazine.

Het revalidatieprogramma bij chronische (lage) rugpijn wordt door alle zorgverzekeraars vergoed uit de basisverzekering. U heeft wel een verwijzing nodig voor poliklinische revalidatie van de huisarts, bedrijfsarts of uw behandelend specialist.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Service Center van Nordic Health via 038 303 18 80 of via www.nordichealth.nl

Afbeelding
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57