Afbeelding

Forse straffen voor kweken wiet onder neus politie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De rechtbank in Zwolle heeft donderdag jarenlange celstraffen opgelegd aan vier mannen uit Zwolle en Deventer. Het viertal was onder meer verantwoordelijk voor een hennepkwekerij die pal achter het politiebureau in IJsselmuiden stond.

Vanaf de loods aan de Baan in IJsselmuiden zie je door de struiken heen het politiebureau staan. De loods werd na tips van buurtgenoten sinds maart 2017 in de gaten gehouden. Enexis doet een meting: deze bevestigt het vermoeden van de aanwezigheid van geknoei met elektra en dus zou er een hennepkwekerij kunnen zitten. Opvallend genoeg rijden B. en H. toevallig langs de Baan als de politie de inval in de loods inzet. Ze rijden hard weg. De loods past in het onderzoek dat de politie dan al heeft lopen naar de 31-jarige Tony M. uit Deventer. Hij bleek de leider van een criminele bende die zich bezighoudt met de handel in drugs. Tony zou opdracht aan anderen hebben gegeven om hennepkwekerijen op te zetten. Samen met zijn 36-jarige broer Wimpie M., Bryan B. (22, Deventer) en de 30-jarige Danny H. uit Zwolle vormde hij een criminele organisatie.

De rechtbank acht bewezen dat dit samenwerkingsverband in ieder geval van november 2016 tot en met september vorig jaar actief was. Tony was de leider van de bende, Bryan deed het vervoer en Danny en Wimpie hadden een uitvoerende rol. Zo zou H. gezocht hebben naar panden om 'het spul' in te zetten. Wimpie verzorgde en woog de hennep. Voor zijn leidende rol krijgt Tony de hoogste straf. De rechtbank legt hem vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk op. Wimpie en Danny krijgen elk drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk, Bryan krijgt twee jaar waarvan een halfjaar voorwaardelijk. De officier van justitie had vergelijkbare straffen geëist.