Zondagopenstelling winkels

· leestijd 1 minuut Algemeen

VVD en D66 willen nog dit jaar een besluit nemen over de zondagopenstelling van winkels. Dit terwijl de coalitie heeft afgesproken hierover voor volgend jaar zomer geen besluit te nemen. Die tijd kan benut worden om alle argumenten eens goed op een rijtje te zetten. De voorstanders menen dat dit onzin is en dat de coalitie tijdrekt; alle argumenten zijn immers al bekend.
Dit standpunt deel ik allerminst. Het enige argument dat ik heb gehoord is dat veel inwoners ook op zondag naar de supermarkt willen. Want afgelopen Kerst heerste paniek in Kampen; er moest wel drie volle dagen gepland worden omdat de supermarkten dicht waren. Terwijl we vroeger drie weken naar de Costa Brava gingen met een kofferbak vol eten zodat we juist niet naar een Spaanse supermarkt hoefden.
Dit hele argument van de consument is een argument van luiheid en gemak. En er zijn andere argumenten die ook meegewogen moeten worden. De gevolgen voor het sociale leven van winkelmedewerkers en winkeliers die gedwongen worden hun winkels op zondag te openen. Wat betekent dit voor hun bedrijfsvoering? Een dag extra open betekent namelijk niet dat er een dag extra besteed kan worden, die euro wordt natuurlijk niet plotseling een zevende meer. Dat betekent dus een dag extra werken zonder dat daar extra inkomen tegenover staat.
Wat zijn de gevolgen voor ons rijke verenigingsleven? Willen we werkelijk dat er geen onderscheid meer is tussen zaterdag en zondag, één dag van bezinning in ons haastige bestaan? Ik hoop van harte dat we als samenleving alle voor- en nadelen goed op een rijtje zetten, daarover openhartig van gedachten wisselen en pas dan een besluit nemen.