Afbeelding

Lezing over 'De laatste levensfase'

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – 'Vanaf het moment dat iemand van de dokter hoort dat hij of zij niet meer kan genezen, gaat een nieuwe fase van het leven in', stelt Etje Verhagen-Krikke, die vrijdagmiddag 5 oktober, in Levensbron een lezing gaat geven over 'De laatste levensfase'. Etje werkt bij De Beken in Zwolle, is gz-psycholoog, algemeen geestelijk verzorger en palliatief consulent.

Verhagen geeft door het gehele land regelmatig lezingen over 'De laatste levensfase'. Dit keer is ze te gast bij de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder. De Bijeenkomst is gratis en toegankelijk voor iedereen.

Balans opmaken
'De laatste levensfase is een bijzonder periode; eentje van vaak terugkijken en de balans opmaken. Soms van angst voor wat komen gaat of juist het met veel vertrouwen tegemoet zien. En er zijn vaak veel vragen, zoals: moet ik bang zijn voor veel pijn? Wat is nu het belangrijkste waar ik me mee bezig moet houden? Hoe moet ik afscheid nemen van mijn naasten en van het leven? Wat kan welke zorgverlener voor mij betekenen? Hoe zit het met euthanasie en palliatieve sedatie? Wat als ik mijn leven voltooid acht en de mensen om mij heen vinden dat niet?'

'Niet makkelijk'

Volgens Verhagen is het 'voor velen niet het gemakkelijkste onderwerp om te bespreken', maar toch gaan we ermee aan de slag. 'Want het is wel heel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voor het zover is, na te denken over wat deze levensfase waardevol kan maken.' Etje Verhagen vertelt vrijdagmiddag graag over de verschillende aspecten van de zorg in de laatste levensfase en gaat met belangstellenden in gesprek over wat hen rond dit onderwerp bezighoudt.


Vrijdag 5 oktober 2018, Levensbron, Vloeddijk 62, aanvang: 15.00 uur. De entree is gratis. Wel wordt er 1 euro voor koffie/thee gevraagd. Meer weten? Informeer bij VvV-seceratris Henk Pippel: secr.vvvkampen.nop@gmail.com, of kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.