Afbeelding
Hylke Thiry

Celelezing 2018 over overheid: vriend of vijand?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op woensdag 31 oktober 2018 houdt professor Paul Frissen in Academiehuis Grote Kerk in Zwolle de Celelezing 2018. Onder de titel ‘De vrije burger en de gevaarlijke staat. Over tragiek, transparantie en taboes’ gaat hij in op de rol van de overheid die probeert onze beste vriend te zijn en ons veiligheid belooft. In ruil daarvoor vraagt de overheid vergaande bevoegdheden. Hoe ver mag dit gaan?

Staat
Het belooft een interessante en spraakmakende lezing te worden. Paul Frissen snijdt immers een onderwerp aan waar we allemaal mee te maken hebben. De overheid, het is Paul Frissen’s favoriete onderwerp. Frissen: ‘Ik gebruik liever het woord “staat” om aan te geven dat het een gevaarlijk instituut is. Stel dat Wilders aan de macht komt. Dan hebben we te maken met weliswaar uiterst kort programma, maar ook een totaal onuitvoerbaar programma. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de burger? Dichter bij huis, hier in de omgeving van Zwolle schijnt iets van een vliegroute te moeten komen. De overheid beslist, staat de burger buitenspel?’

Tragiek
‘Zeker is dat de staat kan ons niet gelukkig maken, dat moet de staat ook niet proberen. Het leven is tragisch en daar moeten staat en politiek zich mee verzoenen. Een staat die alle tragiek wil bestrijden en liefst ook nog wil voorkomen is een gevaarlijke staat.’ Zo ontvouwt Frissen graag eigenzinnige gedachten over de samenleving. Op een prikkelende en aansprekende wijze, met de nodige humor, vaak wat tegen het zere been van de gevestigde orde.

Transparantie
Politici en media hebben de mond vol over de noodzaak tot transparantie van staatszaken, maar Frissen pleit voor het recht van de staat om bepaalde dingen geheim te houden: ‘Mijn stelling is dat de vrijheid van de burger berust op zijn recht geheimen te hebben. En om dit recht te beschermen heeft de staat soms zelf geheimen nodig. Geheimen over handelingen die nodig zijn om de ondermijning van recht en vrijheid te bestrijden.’ Deze en andere verfrissende stellingen staan garant voor een boeiend debat aansluitend aan de lezing. Dit debat wordt geleid door Luc Panhuysen, historicus en journalist. Burgemeester Henk-Jan Meijer sluit de avond op passende wijze af.

Toegangskaarten
Er zijn nog enkele kaarten te koop a € 12,50 via www.celelezing.nl. Genoemde prijs is inclusief boekje en drankje na afloop. Vol is vol. Wees er snel bij.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 12 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 12 uur geleden