Henry Kruithof

DOS wint topper met ruime cijfers

KAMPEN – DOS Kampen blijft koploper in de tweede klasse H. In een matige wedstrijd werd zaterdag Sparta Enschede met 4-1 verslagen. Het krachtsverschil was zeker niet zo groot als de cijfers doen vermoeden, maar DOS was efficiënt en Sparta Enschede kon veel te weinig creëren.

DOS moest het doen zonder verschillende belangrijke krachten. Daarnaast viel Christian Riemens in de 42ste minuut ook nog geblesseerd uit met een hamstringblessure. De ploeg kende een valse start. Al in de 3e minuut kwamen de bezoekers op voorsprong. De ervaren Daan Akkerman kwam slim voor Maurice Vespignani en tikte de 0-1 binnen. Binnen vijf minuten wist DOS de schade te repareren. Raymon Beuling bediende Twan Knul. De topscorer van DOS knalde vervolgens raak. Het was zijn vijftigste treffer voor DOS in zijn honderdste officiële duel voor de poelenten. Na de gelijkmaker kabbelde de wedstrijd wat voort. Toch kwam DOS op 2-1. Allan Bakker schoot raak uit een vrije trap, waarbij de muur en keeper Bryan Jonkers er niet goed uitzagen. Ook daarna gebeurde er weinig. In de 36ste minuut was er nog een goede kans voor Ronald te Morsche van Sparta Enschede, maar hij schoot wild over.

In de tweede helft stond DOS grotendeels onder druk, maar dat leverde zelden wat op. Alleen in de beginfase was Sparta Enschede twee keer gevaarlijk. Sparta Enschede probeerde DOS uit elkaar te spelen, maar slaagde daar niet in. Alleen wanneer er opportunistisch werd gespeeld, was er direct dreiging, maar de bezoekers bleven volharden in breien. Vijf minuten voor tijd was DOS-keeper Kevin Dijkstra wel even belangrijk voor zijn ploeg. Met een uitstekende redding maakte hij een vrije trap van de goed ingevallen Sander Thomas onschadelijk. Een minuut later verrichtte Dijkstra weer een belangrijke redding bij een schot van Danny Reinders.

Sparta Enschede gaf steeds meer ruimte weg en daar profiteerde DOS in de slotfase van. In de 89ste minuut haalde Allan Bakker doeltreffend uit. In de blessuretijd volgde een doeltreffende DOS-counter. Twan Knul werd goed weggestuurd en hij maakte het goed af. Het was alweer zijn zevende treffer in deze competitie.

DOS-trainer Edwin Kwakkel was niet blij met de start van zijn ploeg. “Je komt al na twee minuten met 0-1 achter. Dan heb je wat niet begrepen. Gelukkig maken we snel de 1-1. In de eerste helft hebben we redelijk goed druk gezet. In de tweede helft kwamen we niet meer aan voetballen toe en moesten we achteruit. Maar we hebben een geweldige keeper. Deze tegenstander was van een ander niveau dan de laatste week. Het was knokken tot in de blessuretijd”, aldus Kwakkel, die met DOS nog steeds op een maximale score staat. “En we hebben er zestien ingeschoten en vier tegen. We doen weer gewoon mee.”