Afbeelding

Kamper schepen gaan duurzaam vissen voor Workum en Hongkong.

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – In Workum wordt volgende week voor de 45ste keer de Visserijweek gehouden. Tijdens deze week mag er door de deelnemende schepen alleen gezeild worden. Mocht het echt niet anders kunnen dan mag uiteraard de motor gebruikt worden, maar dit levert flink strafpunten op. Twee in de Buitenhaven liggende monumentale Kamper visserijschepen doen er dit jaar weer aan mee. Het zijn de ST 16 van Job Jager en Johan ten Hove en de LE 44 van Obbe Deelstra.

Winnaar van de visserijweek en daarmee de Zilveren Brijlepel is het schip met de hoogste besomming na de aftrek van strafpunten. Daarnaast zijn er ook prijzen voor de meeste ponden vis, de grootste vis, de meeste krabben, de meeste spiering, de meeste pech en het meest originele schip.

De 27 deelnemende schepen zijn heel verschillend: naast grote Zuiderzee botters, Lemster- en Wieringeraken doen er ook veel kleinere Staverse jollen mee. Ook de leeftijd van de bemanning loopt sterk uiteen. Veel oudgedienden die soms al meer dan dertig jaar meedoen, maar gelukkig is ook veel jeugd enthousiast gemaakt om mee te doen.

Staand en gaand

Er wordt gevist met staand want of met de kuil. Bij staand want staan de netten verankerd op de bodem. Dit wordt passieve visserij genoemd. Bij de kuilvisserij wordt een net al zeilend (actief) voortgesleept. De vangst bestaat uit snoekbaars, baars, bot, spiering (bij het kuilen), voorn, blei en wolhandkrab. Toevalstreffers zijn snoek, karper, steur en houting. Houting wordt niet verkocht, want dit is een beschermde vissoort die meteen na de vangst wordt teruggezet.

Verkoop in Workum

Snoekbaars, baars, bot, spiering en af en toe een snoek worden tijdens de visserijweek op woensdag en zaterdag  aan het publiek verkocht. De koper weet dus dat de vis in ieder geval nooit langer dan twee dagen daarvoor gevangen kan zijn. Bot staat bij de meeste mensen bekend als een Noordzeevis, maar deze vis komt ook in het IJsselmeer voor. Deze zoetwater bot is van veel betere kwaliteit dan zijn zoutwater soortgenoten en volgens kenners vooral in het najaar lekker dik en in uitstekende conditie. Een ander ondergewaardeerd visje is de spiering, “klein maar ó zo lekker en gemakkelijk klaar te maken. Heel simpel even door het meel halen en dan in zijn geheel de frituur of bakpan in. In Frankrijk zijn ze er gek op en de Duitsers noemen het ‘Frites mit Augen’, maar dan wel veel  gezonder”, aldus de organisatie. Op woensdag 24 oktober start de visverkoop om 13.00 uur op de Merk in Workum en op zaterdag 27 oktober om 11.00 uur bij de leugenbank in de havenkom bij de sluis.

Rusland en Hongkong

De voorn en blei worden in Workum niet aan het publiek verkocht, want de Nederlander eet dit niet. In Rusland, Oost Europa en Israël zijn ze wel liefhebber van deze vis en wel in gedroogde en gezouten vorm. Als borrelhapje bij de wodka. De Visserij Vereniging Workum verkoopt deze vis aan een groothandel in Woudsend waar de vis bewerkt wordt en daarna geëxporteerd. Gek genoeg is het product dat het meeste geld oplevert geen vis, maar een schaaldier: de wolhandkrab. Deze krab gaat via een groothandel in Harlingen ook naar het buitenland. In Azië en vooral in de ‘rijke’ steden als Hongkong en Singapore wordt meer dan 20 euro per kilo betaald voor de grotere wolhandkrab. Zo heeft elk land zijn voorkeur, want in Nederland zijn er beroepsvissers die al jaren in het najaar op deze krab vissen, maar er nog nooit een gegeten hebben.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 8 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 13 uur geleden