Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja van de D66-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja van de D66-fractie.

Proef op de zondag

· leestijd 1 minuut Algemeen

Gaan we het nu weer over die zondag hebben? Ja helaas wel. Na meer dan een jaar debat, gemeenteraadsverkiezingen en een nieuwe coalitie, heeft de politiek nog steeds geen besluit genomen over de opening van supermarkten op zondag. De coalitiepartijen willen eerst opnieuw een brede maatschappelijke discussie. Weer nog negen maanden in gesprek om pas in de zomer een besluit te nemen.

Ik vind dat veel te lang duren. De inwoners van Kampen hebben ons als gemeenteraadsleden gekozen om beslissingen te nemen. Beslissingen zijn soms moeilijk, maar blijven dralen is slecht voor het vertrouwen in de politiek en het bestuur van Kampen.

Kampen is geen eiland

Weer negen maanden uitstel is ook slecht voor ondernemers. December is de belangrijkste maand van het jaar voor supermarkten. Terwijl in bijna alle buurgemeenten supermarkten ook op zondag open zijn, moeten Kamper winkeliers hun zaak verplicht sluiten. Dat kost hun omzet en inkomsten. Zo zadelen we ondernemers op met de kosten van de Kamper besluiteloosheid.

Maar het coalitieakkoord van CU, GBK, CDA en Groenlinks is duidelijk: eerst nog weer praten met de samenleving, dan pas verder nadenken. Niet ons idee, maar met deze coalitieafspraken zullen we moeten dealen.

Samen met VVD en Pvda heeft D66 daarom het initiatief genomen om dit dralen te doorbreken. Deze maand komen wij met het voorstel voor een experimentele opening van supermarkten op zondagmiddag in december. Na de proef in december evalueren we hoe de openstelling is verlopen en voeren we het gesprek met de gehele Kamper samenleving. Met die inzichten nemen we dan als raad uiterlijk dit voorjaar een definitief besluit.

Zo komen we ondernemers tegemoet, laten we de Kamper samenleving zien dat we serieus nadenken over verandering, maar doen we ook recht aan de diversiteit in onze gemeente. Hiermee nemen we niet alleen een goed besluit, maar dragen we bij aan inzicht en begrip voor de verschillende standpunten.

Samenwerken om vooruit te komen

Het is niet ons ideale voorstel, maar wel een handreiking om de zaak in beweging te zetten en we komen tegemoet aan de wens van de coalitiepartijen voor een breed maatschappelijk gesprek.

Het laat ook zien hoe wij als D66 politiek willen bedrijven; ook in de gemeenteraad van Kampen. Radicaal in onze overtuiging: vertrouwen in de eigen kracht van mensen; geef onze inwoners en ondernemers de vrijheid om zelf te bepalen wat ze op zondag doen. Maar altijd op zoek naar samenwerking zodat we ook vooruit komen.

Want wat D66 betreft is het nu tijd voor een besluit over de supermarkten op zondag zodat we onze energie kunnen besteden aan andere zaken die belangrijk zijn voor Kampen.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 13 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen gisteren
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41