Afbeelding

Intensieve samenwerking Ventura en Quintus

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Theaterbureau Ventura en Quintus werken samen om Kerst in Oud Kampen - dat op zaterdag 22 en zondag 23 december wordt gehouden - weer tot een succes te maken. Nu Quintus alle musical- en theaterlessen voortaan verzorgt, kan theaterbureau Ventura zich volledig richten op de organisatie van dit sfeervolle openluchttheaterfestival. Artistiek directeur Jan Liefting: “De samenwerking tussen Quintus en Ventura gaat goed!”

Als productiehuis Ventura in de jaren negentig een auditie organiseert voor haar debuutproductie Dear Janet, is de opkomst enorm. Jan Liefting, geestelijk vader van Ventura en artistiek leider van Kerst in Oud Kampen, herinnert het zich nog goed: “Er kwamen 250 auditanten terwijl er maar 30 rollen te verdelen waren. We vonden het zo sneu om zoveel jonge mensen teleur te moeten stellen, dat we besloten om voor hen een musicalschool op te richten. Een geweldige tijd volgde. Maar in de loop der jaren groeide de musicalschool steeds verder, werden de leerlingen steeds jonger en ging er zóveel tijd in de opleiding zitten, dat we niet meer toekwamen aan onze basis: het maken van theaterproducties. Daarom hebben we Quintus gevraagd de theater- en musicalopleiding voortaan te verzorgen. Zo kan Ventura zich helemaal richten op de producties, zoals Kerst in Oud Kampen, een evenement dat sinds de start eind jaren ’90 heel groot is geworden zowel qua organisatie als ambitie.”

Overstap

Samen met Ventura maakt ook Quintus zich momenteel op voor Kerst in Oud Kampen. Directeur Hendrik Jan Houtsma: “Het nieuwe cursusseizoen is een paar weken oud en het gros van de Ventura-leerlingen heeft zich inmiddels bij Quintus aangemeld. De woensdagmiddag was altijd al een bruisende middag bij Quintus, maar met alle musicalleerlingen erbij is het helemaal gezellig! Er wordt momenteel hard gewerkt aan de eerste optredens voor Kerst in Oud Kampen. Quintus zal met muziek, dans, kunst en ambacht te vinden zijn in en rond de Stadsgehoorzaal. Traditiegetrouw is de Botermarkt de locatie voor de jongste musical- en theatergroepen.” De Quintus-docenten kregen hiervoor artistieke kaders mee vanuit Ventura. Liefting: “Verwonderen, emotioneren, verbazen: dat is wat het publiek op de Botermarkt zal ervaren. Het is vooral ook een plein waar je vrolijk en blij wordt! Verder is natuurlijk muziektheatergroep AvonTura van Quintus ergens op de route te vinden en komen ook dit jaar het Keizerkwartier, de prachtige diorama’s in de Gasthuisstraat, de grote Kerstbal met optredens van koren en de Lichtstraat terug in het programma. En De Kleine Parade, niet te vergeten! Of mensen zich nog kunnen aanmelden? We worden altijd overstelpt met mensen die chocolademelk willen verkopen of muziek willen maken. Daarin moeten we streng zijn en helaas verzoeken afwijzen anders gaat het concept naar de Filistijnen. Wel kunnen we altijd vrijwilligers en soms nog figuranten gebruiken!” Alle informatie hierover is te vinden op kerstinoudkampen.nl. Wie wil leren acteren, dansen en/of zingen en op het podium staan tijdens Kerst in oud Kampen, kan zich opgeven voor musical- en/of theaterlessen bij Quintus via www.quintuskampen.nl. Grote en kleine acteurs, groot en klein talent, grote en kleine ambities zijn bij Ventura - www.venturakampen.nl - altijd welkom.