Afbeelding
Foto: Jeanet Schrijver.

“Agrariërs wachten vaak te lang met verkoopplan landbouwbedrijf”

Partnerbijdrages

De agrarisch makelaars van VSO komen elke dag melkveehouders en akkerbouwers tegen die op een kantelpunt staan; bedrijf wel of niet verkopen? “Bij verkoop adviseren wij altijd: begin op tijd. Het afbouwen van het werk en de verkoop van vastgoed verdienen een gedegen voorbereiding en zorgvuldige afhandeling,” zegt Marco Schrijver van VSO makelaars.

“We zien vaak dat ondernemers lang doorgaan met hun bedrijf. Dit heeft verschillende redenen. Geen opvolger, angst voor het onbekende of omdat er wel een verkoopwens is, maar geen verkoopplan. Wanneer de agrariër uiteindelijk wil verkopen dan is dat vaak om gezondheidsredenen en dan moet het allemaal heel snel. Sommigen verkopen zelfs aan "opkopers" en dan mis je opbrengst,” aldus de VSO makelaar.

“Ons advies is: begin op tijd en laat je goed adviseren, zodat je na verkoop de best mogelijke situatie creëert. Dit hoeft overigens niet altijd de hoogste prijs te zijn, wensen zoals een bepaalde overnamekandidaat, het tijdelijk blijven wonen op het bedrijf of gefaseerd verkopen, zijn ook zaken die meetellen.”

Vermogensplanning

Na verkoop van het bedrijf kan VSO makelaars agrariërs ondersteunen bij het laten renderen van het vrijgekomen vermogen. Schrijver: “Wij hebben goed renderend vastgoed ontwikkeld voor beleggers. Denk hierbij aan verhuurbare appartementencomplexen, woon- en zorgcentra of bedrijfspanden. Veel ex-agrariërs, maar ook fondsen en vermogende particulieren, hebben inmiddels hun vermogen op deze manier kunnen beleggen. Wij helpen van realisatie en verhuur, tot onderhoud en beheer.”

Meer info: vsomakelaars.nl