Deze bijdrage van raadspraat is geschreven door Klaas van den Bosch van de SGP-fractie.
Deze bijdrage van raadspraat is geschreven door Klaas van den Bosch van de SGP-fractie. Herman IJssel

Nieuwe coalitie legt de rekening bij de ondernemers

· leestijd 1 minuut Algemeen

U heeft het zelf vast ook wel eens meegemaakt. Gebogen over uw huishoudboekje zoekt u naar de ruimte. De wasmachine is toe aan vervanging, er staat nog altijd een nieuw terras op het verlanglijstje en het is ook belangrijk om er zo nu en dan eens op uit te gaan met het gezin. Alle wensen bij elkaar opgeteld en dan blijkt het allemaal niet te kunnen. En vervolgens gaat u strepen en faseren, net zolang totdat u tevreden bent over het resultaat.

Als SGP-fractie vinden we het belangrijk dat de overheidsfinanciën op orde zijn en dat we als gemeente terughoudend zijn met het uitgeven van gemeenschapsgeld. Eigenlijk op dezelfde manier handelend als u doet met uw huishoudboekje. Hierdoor kunnen we de lasten voor onze inwoners en bedrijven laag houden, zodat deze zelf hun ambities kunnen kiezen en ook daadwerkelijk kunnen realiseren. Kortom de overheid meer op afstand en het initiatief en het geld bij de inwoners en ondernemer zelf laten. Dit bevordert creativiteit en stimuleert een samenleving.

Helaas zien we bij de nieuwe coalitie van GL, GBK, CU en CDA een totaal ander beeld. In de komende jaren wordt de rekening, die in 2022 oploopt tot 1,2 miljoen euro bij de hardwerkende ondernemers neergelegd via een verhoging van de OZB. Daarnaast wordt in de komende 2 jaar wel heel gemakkelijk een greep gedaan uit de spaarpot van de gemeente van nog eens 4,5 miljoen euro. We missen de terughoudendheid in de omgang met gemeenschapsgeld. Maar we missen ook het strepen en faseren, wat u immers thuis ook doet als alles bij elkaar teveel kost.

Zijn we dan helemaal niet blij dat er weer meer geïnvesteerd wordt? Natuurlijk is het heel mooi dat er bijvoorbeeld een investeringsfonds komt voor het Kampereiland. Maar ik zie het al gebeuren in het huishoudboekje aan de keukentafel op de boerderij. Aan de ene kant mogelijk inkomsten uit dit fonds en aan de andere kant een hogere kostprijs door onder andere de hogere belasting. Dan is dat fonds toch niet meer dan een sigaar uit eigen doos?

Wat betreft de winkelopenstelling voor supermarkten op zondag houden we als SGP-Kampen vast aan ons overbekende standpunt. De zondag is een bijzondere dag. De SGP vindt het belangrijk dat deze dag, waarop we de opstanding van de Heere Jezus gedenken, uniek blijft. Omdat de Bijbel ons oproept om op zondag rustdag te houden zal de SGP nooit meewerken aan winkelopenstelling op zondag.”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.