Afbeelding
BWPHOTO/Herman IJssel

'Kom naar de Open Coffee, want koffie drinken we toch allemaal?'

· leestijd 2 minuten Algemeen

Open Coffee is er voor ondernemers. Hier combineren we netwerken met een bakje koffie. Slechts een enkeling waagt zich niet aan dit aftreksel van gemalen koffiebonen. Die heeft liever een simpel glas heet water en een zakje 'thee'. Dat mag. Waar het om gaat is dat we met andere ondernemers uit onze gemeente in contact komen. Dat doen we iedere laatste woensdag van de maand. De ene maand is dat 's ochtends met koffie/thee én een informatieve presentatie/lezing in Café Paatje, de andere maand is dat 's ochtends met een interessant bedrijfsbezoek en eenmaal in het kwartaal – op de middag – met een gezellige borrel in 'De Stomme', de plek waar het avontuur ooit allemaal begon.

Open Coffee. De eerste keer dat ik ervan hoorde, deed het me denken aan 'zeepkisten'. Die zeepkisten deden mij weer denken aan uitglijders en zo werd het in mijn hoofd een slapstick (ik denk graag in beelden, zeker met 'De Stomme' erbij. Sorry. Beroepsdeformatie). Maar... Open Coffee; wat is dat nu eigenlijk? Onder het mom dat we allemaal koffiedrinken, begon Saul Klein in Londen (nota bene hét land van de thee), de OpenCoffeeClub. Zijn doel was om ondernemers en investeerders bij elkaar te brengen. Dit idee heeft uiteindelijk geleid tot een informele netwerkclub over de gehele wereld. Voordeel: ondernemers leren elkaar op een laagdrempelige manier kennen, kunnen onderling kennis opdoen en doen onderling zaken.

Vanuit Engeland is het een klein stukje naar Nederland. Nou ja, als je het Kanaal moet overzwemmen, realiseer je je dat het echt wel wat meer dan een 'Klein' stukje is, maar je begrijpt me wel. Hier hebben we de koepel Opencoffee.nl. Hun site vertelt: 'Opencoffee.nl wil bijdragen aan het doel van Saul Klein; namelijk ondernemers bij elkaar brengen op een laagdrempelige manier.' Persoonlijk zou ik, als tekstschrijver hebben gezegd: (…) ondernemers op een laagdrempelige manier bij elkaar brengen', maar daar gaat het in deze column niet om. Vandaag ben ik niet de tekstschrijver die zich presenteert (en stiekem weer wel, want ook op deze plek voel ik de zeepkist onder mijn voeten wankelen), maar ben ik de (mede)organisator van de OCK; de Open Coffee Kampen. Ik deel deze taak met Diana de Groot van UITverGROOT.

Was er ruimte voor een Open Coffee in Kampen, vroeg de verslaggever in januari 2012, toen de eerste bijeenkomst in 'De Stomme' plaatsvond. Wethouder Kievit oreerde droogjes: 'Kijk om je heen...' Open Coffee Kampen is voor alle ondernemers; groot, klein, uit alle sectoren en geledingen. Er is geen lidmaatschap, je betaalt alleen je eigen koffie en maakt kennis met ondernemers die goed kunnen zijn voor jouw netwerk en business. Dus: kom ook langs, drink gezellig een bak koffie (of thee) en houd je staande op de zeepkist. Of maak een uitglijder, dan maak je geheid een onuitwisbare indruk...

Alex de Jong, tekstschrijver @ Attest Communicatie en
medeorganisator van de OCK
www.opencoffeekampen.nl

Dit artikel verscheen eerder op de pagina Ondernemen in Kampen in De Brug.