Dronter burgemeester vindt Koelewijn laks bij aanpak criminele asielzoekers

· leestijd 2 minuten Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen is volgens zijn collega Aat de Jonge uit Dronten laks als het gaat om de aanpak van criminele AZC-bewoners: " We hebben een- en andermaal gevraagd: kom nou met die namen, dan kunnen we eventueel disciplinair optreden. Ik heb één keer een lijstje gehad van acht namen: vier woonden niet op het AZC en vier kende we überhaupt niet. Dat is het verhaal. Dat zijn de feiten. "

Koelewijn heeft zich vorige week in de media kritisch uitgelaten over een deel van de AZC-bewoners. Aat de Jonge heeft daarover geen contact gezocht met zijn collega. Hij is wel buitengewoon kritisch over Koelewijn: “Ze zijn een beetje laat wakker geworden in Kampen”

Trots op het AZC

“Wij zijn trots op het AZC en daar investeren we veel in”, benadrukt de burgemeester van Dronten. “Wij verzetten ons tegen ieder geluid dat asielzoekers over één kam scheert.”

Volgens de burgemeester heeft Kampen alle gelegenheid gehad om de zaak netjes aan te pakken: “En dan hoef je niet de hele groep asielzoekers over één kam te scheren. Of dat dan een ex-inwoner van Afghanistan, Syrië of Eritrea is of hij komt uit Assen of Terneuzen, dat doet er niet toe.”

Als mogelijke maatregel noemt Aat de Jonge het opleggen van een zogenaamd ‘locatieverbod’: “Iemand die één, twee of drie keer vervelend doet in ons gemeentehuis, in het winkelcentrum of in De Meerpaal, kunnen we een locatieverbod opleggen. Dat hebben we ook wel eens gedaan.”

Het opleggen van zo’n verbod is in de ogen van De Jonge een verantwoordelijkheid die de burgemeester van Kampen moet nemen. De burgemeester zegt zijn collega in Kampen meermalen te hebben gevraagd naar ‘de namen en de rugnummers van degenen die ondeugend zijn geweest’: „Dan verzeker ik iedereen dat onze locatiemanager van het COA ook binnen het AZC disciplinaire maatregelen zal nemen.”

De Brug heeft de gemeente om een reactie gevraagd op de aantijgingen van De Jonge, maar een woordvoerder laat weten dat Kampen geen behoefte heeft om te reageren. De woordvoerder verwijst naar berichten die hierover eerder in de media verschenen. “We laten de feiten spreken die door de politie weergegeven zijn. En verder is de informatie van de gemeente Kampen hierover al bekend.”

Tijdens het afscheid van De Jonge zaterdag in Dronten werd burgemeester Bort Koelewijn geïnterviewd door De Drontenaar, daar ging hij nog wel even in op de kwestie. Koelewijn benadrukte dat de relatie met De Jonge uitstekend was en dat hij uitstekend heeft samengewerkt met De Jonge.

Volgens Koelewijn staat hij niet anders tegenover vluchtelingen en het AZC dan De Jonge. “Er is echter één punt waarover we toch eens een kop koffie moeten drinken. Dat is wanneer er mensen zijn op het AZC die er niet horen en die zich toch misdragen op verschillende manieren. Dat we zeggen, wil je voor de legitimiteit van het AZC en de asielzoekers staan, dan moeten we die groep gericht aan pakken en dan moet je het niet gaan bagataliseren.”

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van een artikel op www.dedrontenaar.nl. Daar is ook het volledige interview met Koelewijn te bekijken.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 18 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00