Afbeelding
Tennekes

Column wethouder Meijering: 4 speerpunten voor een sterke economie

· leestijd 2 minuten Algemeen

Wethouder Geert Meijering van Economische Zaken schrijft voor de Brug to Business over zaken die interessant kunnen zijn voor ondernemers in de regio.

“In november debatteert de Kamper gemeenteraad over de financiering van de ambities die dit College heeft geformuleerd. Onderdeel daarvan is investeren in een sterke Kamper en regionale economie. Hieronder licht ik graag vier speerpunten toe.

1. Betere infrastructuur: bijna €1 miljoen

Tijdens de verschillende bijeenkomst van de Ondernemersraad - het platform waar ondernemers en de gemeente Kampen elkaar enkele keren per jaar ontmoeten - werd een goede bereikbaarheid als een van de belangrijkste randvoorwaarden voor economische ontwikkeling benoemd. We zijn blij dat we daarom - na jaren voorbereiding - de komende jaren geld vrijmaken voor de verbreding van de N50 (half miljoen) en de sluizen bij Kornwerderzand en de vaargeul over het IJsselmeer (€250.000). Ook denken we de overlast van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs te beperken door voor hen bij bedrijventerrein Rijksweg 50 parkeerplaatsen aan te leggen. Dit kost €150.000.

2.Sterkere arbeidsmarkt Regio Zwolle: €385.000

In de Regio Zwolle ontstaan de komende twee jaar duizenden moeilijk vervulbare vacatures. Tegelijkertijd lukt het veel werkzoekenden niet of nauwelijks aan een baan te komen. Daarom heeft de Regio Zwolle - samen met scholen en ondernemers - een Human Capital Agenda opgesteld om ervoor te zorgen dat onze arbeidsmarkt krachtiger en wendbaarder wordt. Daardoor vinden onze ondernemers het juiste personeel en werkzoekenden een passende baan. Inclusief een bijdrage van €385.000 van de gemeente Kampen, is hiervoor in de Regio Zwolle €15 miljoen op tafel gelegd. Het Rijk moet dat verdubbelen.

3. Versterking Kampereiland: bijna €1 miljoen

De afgelopen jaren is de positie van de melkveehouderij onder druk komen te staan. Onder andere door de beperkte mogelijkheden tot schaalvergroting én de afhankelijkheid van pacht komen de klappen op Kampereiland extra hard aan. Dat is niet goed voor de boeren en daarmee ook niet goed voor het mooie gebied ,waar de boeren de dragers van zijn. Tenslotte is het ook slecht voor de gemeentefinanciën als de boeren daadoor de pacht niet kunnen betalen. Om ook onze verantwoordelijkheid te nemen, maakt het College de komende vier jaar in totaal €920.000 vrij voor een investeringsfonds Kampereiland. Daarmee worden bijvoorbeeld schaalvergroting of verbreding (‘biologisch’) gestimuleerd.

4. Continueren Kampen Marketing: €190.000

Met onze citymarketing willen we onder andere de rode loper uitleggen voor toeristen, bedrijven en inwoners. Daarvoor werken we aan versterking van het beeld van Kampen als goede vestigingsplaats én hebben we bijvoorbeeld de ambitie om samen met ondernemers de ligging van Kampen aan het water beter te benutten, met bijvoorbeeld waterrecreatie met meer haventjes en strandjes. De komende 2 jaar trekken we hier €190.000 extra voor uit.

Daar komt nog bij dat de komende jaren fors geïnvesteerd moet worden om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te behalen. Tegenover deze - en andere - investeringen, staat een bezuiniging van jaarlijks €3 miljoen op het sociaal domein, terwijl wij tegelijkertijd garanderen dat onze inwoners de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat vinden wij erg belangrijk.

Alles overziend vinden wij het reëel dat de komende vier jaar het OZB-tarief voor niet-woningen wordt verhoogd. Ook omdat dit nu 39% onder het landelijk gemiddelde ligt. Na de verhoging blijft Kampen daar nog steeds 12% onder. Met de OZB-bijdrage maken ondernemers dus investeringen in een sterke economische ontwikkeling van Kampen mogelijk. Daarover blijf ik graag hen in gesprek.”

Geert Meijering (CDA)

Wethouder Economische Zaken

g.meijering@kampen.nl