Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Suat Azer van de GBK-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Suat Azer van de GBK-fractie. Foto: Herman IJssel.

Suat Azer: Asielzoeker uit veilig land en vluchteling niet in één azc

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Asielzoekers uit de zogenoemde veilige landen en vluchtelingen zijn twee aparte groepen. Vang ze dan ook op in aparte centra. Dat oppert Suat Azer. Het Kamper gemeenteraadslid (GBK) zegt het anderhalve week nadat hij de noodklok luidde over winkeldiefstallen in Kampen, gepleegd door bewoners van het asielzoekerscentrum (azc) Dronten.

Dat het niet de ‘echte vluchtelingen’ zijn maar de ‘zogenoemde veilige landers’ die zijn oververtegenwoordigd in de statistieken aangaande winkeldiefstallen in Kampen dit jaar werd door de politie bevestigd. Bijval kreeg Azer eveneens uit de hoek van ondernemers en burgers. Kritiek was er ook. Het zou stigmatiserend zijn.

Mediastorm

Azer benadrukt dat hij enkel iets heeft willen aankaarten dat al veel langer leeft in Kampen. Nu de mediastorm is gaan liggen, wil Azer ‘weg van de sensatie’ dat het signaal wordt opgepakt. Maar wat kan Kampen dan in zijn eentje doen? Azer beaamt dat de mogelijkheden beperkt zijn. Het veel gemaakte en veronderstelde onderscheid tussen ‘echte vluchtelingen’ en ‘gelukszoekers’ is niet altijd eenvoudig te maken. Ook zit je met internationale afspraken. Zo bepaalt de Dublinverordening dat het EU-land waar iemand als eerste een asielaanvraag doet daarvoor verantwoordelijk is. In de praktijk komt het echter vaak voor dat een asielzoeker verder doorreist naar een gewenste eindbestemming, weet Azer.

Vrije zone

Het weerhoudt hem er niet van om voor een strikter onderscheid op nationaal niveau te pleiten. Azer: “Op elk vliegveld heb je, als je door de douane bent, een stukje niemandsland. Ook wel bekend als de tax free zone waar je geen belasting hoeft te betalen. Volgens eenzelfde concept zou je voor asielzoekers een vrije zone kunnen maken waar ze worden opgevangen.” Dat kan je aldus Azer doen met prima voorzieningen. Hij vermoedt dat ‘gelukszoekers die op rooftocht willen’ het na verloop van tijd voor gezien houden. “Als je alleen komt om te stelen en er valt niets te stelen ga je uit jezelf wel terug.” Volgens Azer gaat het er om duidelijk te krijgen met wat voor intentie iemand hier komt. Hij zegt het zonder aanziens des persoons. “Intentie heeft geen kleur.”

Situatie Kampen

Azer’s suggestie voor een vrije zone zal, als er al wat mee gebeurt, niet direct soelaas bieden voor de huidige situatie in Kampen. Toch denkt hij dat Kampen ook zelf wat kan doen. Een voorbeeld dat Azer er uitlicht, is het idee voor een leenfiets. “Er worden veel fietsen gestolen. Als dat mede komt door een gebrek aan mobiliteit kan je dat oplossen met gratis leenfietsen. Dat kost weliswaar geld, anderzijds voorkom je er mee dat de individuele Kampenaar er de dupe van wordt. Steelt een bewoner van het azc daarna alsnog een fiets, dan weet je dat dit is om een andere reden dan een gebrek aan mobiliteit.” Een gebiedsverbod voor veelplegers, zoals burgemeester Bort Koelewijn aankondigde, ziet Azer eveneens zitten.

Controle

Tot slot ziet Azer graag dat er strenger wordt gecontroleerd en gehandhaafd. Het mag eigenlijk niet bestaan dat iemand liegt over zijn afkomst en daar mee wegkomt. Azer: “Ik zou wel eens de proef op de som willen nemen. Dat een gewone Nederlander met een buitenlands uiterlijk zich zonder paspoort meldt in Nederland en kijkt hoe ver hij komt.”

Rectificatie: Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden is bij het artikel in De Brug de fotograaf van deze foto niet vermeld. Dat is Herman IJssel van BWPhoto.