Afbeelding
De ontruimde en afgezette Nieuwe Buitenhaven in Brunnepe (foto: Maarten van Gemert)

”Volksgezondheid niet in gevaar bij baggeren Buitenhaven”

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – De baggerwerkzaamheden bij de Nieuwe Buitenhaven liggen stil. Anderhalve week geleden dook er in de laatste meters verontreiniging op. Om wilde verhalen de kop in te drukken, belegde de gemeente donderdagmorgen een informatiebijeenkomst met alle betrokken partijen. Daarna werd gestart met aanvullend bodemonderzoek. Als de resultaten daarvan over een week bekend zijn, wordt het vervolg bepaald.

Te verwaarlozen hoeveelheid gas

Gemeentelijk projectleider Jan Mark van den Berg schetste het verloop van de bewuste vrijdagmiddag. Zo’n 95% van de Nieuwe Buitenhaven was al gebaggerd, toen de machinist plots een ”olieachtige substantie” in zijn beun (verzamelbak) kreeg. Na het verlaten van zijn luchtgefilterde cabine, rook hij een verdachte geur waarop hij de uitvoerder van baggerbedrijf Beens inseinde. Die mat met een HCM-meter voor vluchtige waterstoffen geringe hoeveelheden cyanide boven het water.

”De twee mannen hebben een kwartiertje last gehad van de keel,” vertelde Martijn Glerum, directievoerder van Tijhuis Ingenieurs, ”maar dat kan net zo goed van steenkooldampen zijn die daar ook zouden kunnen vrijkomen.” Hij gaf aan dat de gemeten hoeveelheden altijd ver onder de veiligheidsnormen zijn gebleven. Bovendien sloegen de meters alleen boven water uit – op de kades zou nooit enig kwalijk gas gemeten zijn.

Verontreinigde bodem

De omgeving aan de kop van de Noordweg is berucht om de ernstige bodemverontreiniging. Van 1874 tot 1961 heeft op het Bolwerk een gemeentelijke gasfabriek gestaan met gashouders voor De Hagen en op de huidige Koggewerf. Gaswinning uit kolen maakte gasverlichting mogelijk als opvolger van olieverlichting en werd bij gemeente Kampen na 1852 populair. De Buitenhavens deden dienst voor de aan- en afvoer van kolen en afval. Onder het afval bevond zich teer waarmee men toen nog niet wist wat te doen. Bij de Buitenhavens en de Burgel heeft meer industrie gestaan in een tijd dat men het woord milieu, bij wijze van spreken, nog niet kende.

Martijn Glerum vertelde donderdag dat er acht proefmonsters zijn genomen in de Nieuwe Buitenhaven en ook onder het Havenkwartier waar de schepen destijds laadden en losten. Er werd een verwaarloosbare hoeveelheid cyanide in de bodem aangetroffen maar de baggerspecie is met name verontreinigd met zware metalen.


De uitvoerder van Beens en haar collega verrichten aanvullend bodemonderzoek (foto: Maarten van Gemert)

Wilde verhalen

In verbinding met zuurstof vormt cyanide het giftige blauwzuurgas dat in de lokale pers voer was voor sensationele verhalen. Doch voor een dodelijke uitwerking, zoals voor Joden in de gaskamers tijdens WOII of in zelfmoordampullen van Duitse officieren, is veel en veel meer gas nodig dan eventueel vrij komt uit de havenbodem of baggerspecie, zo verzekerde Jan van Ginkel. Namens de GGD was hij eerder betrokken bij de stillegging van de bouw van het parkeerdek tegenover de Koggewerf.

Henk van Dijk, veiligheidskundige bij AVCO, verzekerde dat het onderzoek een half jaar geleden door Tijhuis Ingenieurs representatief was maar ”het blijft een steekproef”. De afzetting van de Nieuwe Buitenhaven was ”preventief” en niet ”correctief” waarmee hij verwees naar de genomen veiligheidsmaatregelen. Binnen enkele dagen zal overleg plaats vinden wanneer en hoe het laatste deel van de Nieuwe Buitenhaven uitgebaggerd zal worden. Daarna volgt nog een opschoningsslag. De Nieuwe Buitenhaven komt er weer spik en span bij te liggen – onder water.

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05