Afbeelding
Tennekes

Column economiewethouder: Agenda van en voor de stad

· leestijd 2 minuten Algemeen

Wethouder Geert Meijering van Economische Zaken schrijft voor de Brug to Business maandelijks over zaken die interessant kunnen zijn voor ondernemers in de regio. Deze week gaat hij in op de agenda voor de binnenstad.

Eindelijk is hij er: de Agenda van en voor de binnenstad. Van de stad, omdat iedereen er aan mee heeft kunne schrijven. Voor de stad, omdat het volgens ons de route is voor een nog mooiere en levendiger binnenstad. De gemeenteraad heeft hiervoor inmiddels €100.000 beschikbaar gesteld.

De Agenda is opgesteld via het ‘Hanzeborden’, een zogenaamde serious game waarbij mensen werden uitgedaagd om vanuit andere perspectieven naar uitdagingen, zoals leegstand, te kijken. Iedereen met een hart voor de binnenstad kon hieraan het afgelopen jaar meedoen. Meestal waren dit ondernemers, pandeigenaren, binnenstadsbewoners en mensen uit de culturele sector. Uitgaande van het concept van een recreatieve binnenstad - een veelzijdige mix van goede winkels, horeca, cultuur en wonen - zijn 10 concrete acties benoemd waar we de komende jaren samen aan werken:

1. Meer kleine winkels aantrekken

Kleine, specialistische winkels maken een binnenstad erg aantrekkelijk en zorgen voor variatie in het winkelaanbod. Er wordt een acquisiteur aangesteld die op basis van goed marktonderzoek aan de slag gaat.

2. Beter fietsparkeren

Veel mensen klagen over het rommelige straatbeeld en de beperkte bereikbaarheid van winkels door (fout) geparkeerde fietsen. Ook belemmeren de fietsen rond bijvoorbeeld de Plantage de veiligheidsroutes van hulpdiensten. Momenteel wordt hiervoor gewerkt aan nieuw beleid. Onderdeel daarvan is dat je in de toekomst een boete kunt krijgen als je je fiets ‘lukraak’ ergens neerzet.

3. Tijdelijke invulling van lege panden

De Vereniging van Vastgoedeigenaren Binnenstad Kampen heeft via Bas Diender (JIP Makelaars) inmiddels een plan uitgewerkt waarmee in een leeg pand eenvoudiger tijdelijke popup-winkels kunnen worden gerealiseerd.

4. Meer culturele evenementen

De samenwerkende culturele instellingen organiseren van april tot en met september elk weekend een klein cultureel evenement. Dat maakt de binnenstad aantrekkelijk voor bezoekers die er normaal gesproken niet komen.

5. Prominente plek voor de IJsselkogge

Zonder twijfel de belangrijkste Kamper ambitie voor de komende jaren. De IJsselkogge kan onze stad internationaal op de kaart zetten als we deze onderdeel maken van het grote Hanzeverhaal. Inmiddels wordt hard gewerkt aan het beste concept voor de IJsselkogge, die in 2024 weer naar Kampen komt.

6.Nieuwe functies voor prominente panden

Het Gotisch Huis, de Theologische universiteitsgebouwen en de stadspoorten staan grotendeels leeg. Onder andere via een prijsvraag worden creatieve en innovatieve ideeën voor deze panden ontwikkeld.

7. Meer arrangementen

Toeristisch ondernemers, culturele instellingen en horeca kunnen en willen beter samenwerken om bezoekers van Kampen een gezamenlijk aanbod te doen.

8. Betere bereikbaarheid

Een goede bereikbaarheid van de binnenstad gaat over meer dan alleen parkeerplaatsen. Veel mensen bezoeken Kampen immers met het OV de fiets. En als je weet dat jongeren steeds minder vaak een eigen auto kopen, moet je daar in je gemeentelijk beleid rekening mee houden.

9. Vergroenen Oudestraat

Eigenlijk wil iedereen meer groen in de Oudestraat. Dat is namelijk ook een ontmoetingsplek waar mensen even stil staan of gaan zitten om een praatje te maken. De komende jaren worden hier gezamenlijk nieuwe plannen voor gemaakt.

10. Woningen voor winkels

We weten zeker dat een deel van de leegstaande winkels niet meer zal worden ingevuld. Hoe mooi zou het zijn als er in die panden - net als vroeger - weer gewoond zou kunnen worden. Specifiek wordt hiervoor gekeken naar het ‘benedenstroomse’ deel van de Oudestraat (tussen Nieuwe Toren en Buitenhaven).

Ik ben er trots op dat vastgoedeigenaren, winkeliers, culturele organisaties en inwoners samen en de gemeente deze agenda hebben opgesteld. Want alleen samen kunnen we succesvol bouwen aan onze Kamper binnenstad.

Geert Meijering (CDA)

Wethouder Economische Zaken

g.meijering@kampen.nl

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 13 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 18 uur geleden