Afbeelding

Raadspraat GBK: ‘Melkbusschieten heeft zijn langste tijd gehad!’

· leestijd 1 minuut Algemeen

‘Melkbusschieten heeft zijn langste tijd gehad!’ Jaren geleden hoorde ik dit al op tal van plaatsen in Kampen. De melkbus wordt niet meer gebruikt door de boeren, dus die verdwijnt vanzelf. En, dan wordt er dus ook niet meer mee geschoten. In december 2017 meldt de Gelderlander dat ‘Carbid schieten in de regio steeds populairder’ wordt. En of dit nu met melkbussen, blikken of kanonnen gedaan wordt, doet er niet toe. Juist die harde knallen ter verhoging van de feestvreugde doen er toe. Niet zozeer waarmee. Dat laatste is in Kampen wel wat anders. Hier wordt voornamelijk geschoten met melkbussen. Dat is traditie, vindt men.

Wat is dat eigenlijk, ‘traditie’? Heel kort is het ‘overlevering’ en in een wat langere versie ‘een gebruik of gewoonte die van de ene op de andere generatie wordt doorgegeven. Hebben tradities een functie? Ja, zeker! Tradities houden de maatschappelijke stabiliteit in stand. Ze zijn belangrijk en waardevol en vaak boven alle kritiek verheven. Nou ja, zo leek dat lange tijd. De laatste jaren wordt er meer en meer tegen allerlei ‘tradities’ aangeschopt. U kent er vast wel een paar. Zodra er een groep mensen zegt tegen een bepaald gebruik te zijn of bepaalde uitingen die daar bij horen aan banden wil leggen, komt het woord ‘traditie’ weer uit de la. Nog even en ook dat fenomeen is een traditie. Maar is het gerechtvaardigd om iets te blijven doen omdat het nu eenmaal ‘traditie’ is? Tradities remmen de vooruitgang!

Lange tijd was het traditie om op zondag naar de kerk te gaan en waren alle winkels gesloten. Voorstanders van de koopzondag hebben er geen enkele moeite mee die ‘traditie’ over boord te zetten. Dat is immers de vooruitgang en kan en mag niet worden gestopt. Prima?! Er werd nog flinke tijd tegengesputterd, maar inmiddels is de koopzondag, op een klein dorpje na, niet meer weg te denken. Ook in dat laatste dorpje zal op den duur eerst een supermarkt en later ook af en toe een winkel open gaan. Rekening houdend met elkaar en met respect voor tradities gunnen we het anderen om iets te doen wat we zelf niet nodig vinden. Dat is echte vooruitgang!

En de traditie van het melkbusschieten is nog lang niet over! In Kampen is dat een echte traditie, waar jong en oud zich op uitleeft. In een hechte gemeenschap als Kampen zien we om naar de mensen die, om wat voor reden dan ook, hier niet aan mee kunnen of willen doen. We bekommeren ons om hen en houden rekening met hen. Informeer even bij de mensen in je straat of er wat hen betreft geschoten mag worden tijdens de jaarwisseling. Samen komen we hier wel uit en gunnen we anderen een wat rustiger jaarwisseling. Het begin van een nieuwe traditie!

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden