Afbeelding

Film: LA PRIÈRE

woensdag 28 november 2018 0:00

ZATERDAG 15 DECEMBER 20:15 & ZONDAGMIDDAG 16 DECEMBER 14:00 UUR

Thomas wil afkicken en vertrekt naar een groep ex-verslaafden in de bergen. Hij geeft zich over aan een Spartaans leven, maar ontdekt ook een nieuwe kwelling. De internationale pers was lovend over dit gevoelige drama.

De 22-jarige Thomas belandt in een klooster om af te kicken. Het klooster ligt op een geïsoleerd bergplateau, omringd door het adembenemende berglandschap van de Franse Alpen. Hij woont er samen met andere verslaafde jongens en er is niets. Geen medicijnen, geen drank, geen sigaretten. Contact met de buitenwereld is verboden, ook niet met de meisjes die in een ander complex wonen. Er is geen andere afleiding dan bidden, het samenzijn in de groep en hard werken in de buitenlucht.

Aanvankelijk verzet Thomas zich tegen het Spartaanse regime en zoekt afleiding bij de mooie Sybille die even verderop in het dorp woont. Mede met haar hulp en die van kloosteroverste Myriam komt hij tot inkeer. Hij geeft zich over aan zijn nieuwe levensritme en haalt steeds meer voldoening uit de krachtige onderlinge vriendschappen. Thomas ontdekt het geloof én de liefde. Maar ook een nieuw dilemma. Kiest hij de weg naar een celibatair leven als geestelijke of geeft hij zich over aan een ontluikende liefde?

De jonge getalenteerde Franse acteur Anthony Bajon (‘Les Ogres’, ‘Rodin’) won met deze hoofdrol de Zilveren Beer op het Internationale Film Festival van Berlijn. Er is ook een mooie rol voor de legendarische Duitse actrice Hanna Schygulla, icoon van de Duitse cinema in de jaren ’70 en ’80 en muze van Rainer Werner Fassbinder. De recensies van de internationale pers waren lovend.

TROUW ***De 24-jarige Franse acteur Anthony Bajon was een van de verrassingen van het filmfestival van Berlijn, waar hij eerder dit jaar werd uitgeroepen tot beste acteur. Zijn optreden als de jonge heroïneverslaafde Thomas die aanspoelt in een klooster annex afkickkliniek in de Franse Alpen is overrompelend goed.

Thomas heeft iets van een wild dier. Hij praat nauwelijks, slaat om zich heen en vlucht in eerste instantie weg voor het geïsoleerde leven hoog in de bergen, waar hij met andere jonge verslaafden wordt onderworpen aan strenge regels, en een dieet van bidden en hard werken in de buitenlucht.

Maar geleidelijk begint hij te ontdooien. Voor het eerst ervaart hij wat het is om samen te leven. De camaraderie die tussen de jongens ontstaat, is een van de speerpunten in de regie van de Franse regisseur Cédric Kahn. Iets minder geloofwaardig is de romance met de mooie jonge architecte uit het dorp, maar hiermee kan Kahn wel een klassiek dilemma aankaarten: geeft Thomas zich in het vervolg over aan het klooster of de aardse liefde? De obsessie waarmee hij zich aanvankelijk in het religieuze leven stort, werpt de vraag op of het niet ook een verslaving is, een vlucht uit het hier en nu.

Thomas – die niet voor niets de naam van de ongelovige apostel kreeg – worstelt ermee. En toch komt zijn innerlijke strijd niet helemaal uit de verf. Kahn blijft vaak hangen aan mooie landschapsplaatjes of aan een gastoptreden van de Duitse diva Hanna Schygulla als Zuster Myriam. Thomas’ uiteindelijke keuze komt zo toch een beetje uit de lucht vallen.

Duur: 1 uur en 47 minuten. Kijkwijzer 9 jaar. Burgwal 84 Kampen

LET OP ZATERDAG 15 DECEMBER 20:15 & ZONDAGMIDDAG 14:00 UUR