Afbeelding

'Hef monumentenstatus rivierkazemat op'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
SEVENINGEN – Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) verzoekt het College van B en W ”dringend” om de kazemat bij Seveningen de status van monument te ontnemen. Het beschilderen van het gemeentelijk monument is in strijd met de regels en zou een juridisch onwenselijk precedent scheppen voor andere monumenten. Menno van Coehoorn had recent een schildering laten aanbrengen als protest tegen deze traditie van ”bekliederen”. Het ter beschikking stellen aan het StAKK is beide stichtingen een doorn in het oog.

Oorlogsmonument

De kazemat op de landtong bij Seveningen is de enige die nog resteert van de aan westzijde van de Stadsbrug gelegen verdedigingslinie, aangelegd tijdens het interbellum. De ligging van de kazemat op de langtong bij Seveningen aan oostzijde van de verdedigingslinie is bijzonder. Het intacte geheel en de architectonische waarde daarbij opgeteld bracht Menno van Coehoorn in 2009 tot de aanvraag voor gemeentelijk monument.
Begin deze maand had Antje Stel in opdracht van Menno van Coehoorn een protest erop aangebracht tegen het ”bekliederen” dat ”een belediging is van de oorspronkelijke functie.” Tevens vormt het een bedreiging voor het voortbestaan van het historische bouwwerk.

Traditie
Met soms treffend of actueel tekst en beeld wordt de kazemat al decennia lang door willekeurige personen beschilderd. In het in 2009 opgestelde positieve gemeentelijk advies aan de Monumentenraad, betreffende de aanvraag voor monumentenstatus, werd de cultuurhistorische waarde al genoemd omdat inmiddels de traditie van beschilderingen was ontstaan. De Monumentenraad heeft nooit bezwaar gehad tegen de beschilderingen van de kazemat, mits niet kwetsend.
De Monumentenraad waardeert de zorg van Menno van Coehoorn maar stelt vast dat de ”ludieke schilderingen” een ”traditie” zijn geworden. Dat is ook het standpunt van monumentenwethouder Holtland. Hij biedt wel aan om een informatiebord over het monument te plaatsen op bijvoorbeeld de Koggewerf.


Een eerdere beschildering van de kazemat bij laag water (foto: Maarten van Gemert)

Portretten
Per één januari stelt het college het monument aan de overkant van de IJssel bij Brunnepe ter beschikking aan Stichting Ateliervoorzieningen Kunstenaars Kampen (StAKK). Het StAKK adopteert het bouwwerk op eigen initiatief en is voornemens om een serie portretten aan te brengen op het gebouw. Bij monde van voorzitter Mirriam Bouwmeester met ”regenbestendige maar afwasbare verf” om het monument niet te beschadigen, zoals de afspraak met de gemeente luidt.

SSK concludeert echter dat ”dat door het in gebruik geven aan STAKK de regels voor het goed bewaren en beschermen van een gemeentelijk monument worden geschonden” zoals vastgelegd in de gemeentelijke Erfgoedverordening 2011. Beide stichtingen pleiten voor een herstel van het object in de oorspronkelijke kleur. Tachtig jaar na dato zou dat volgend jaar volgens Menno van Coehoorn een waardige afsluiting zijn van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Afbeelding
Eerste plekken Vrijmarkt IJsselmuiden al gereserveerd Algemeen 24 minuten geleden
Afbeelding
Het Qu&Du (dok) concert in de Burgwal (3 foto's) 3 foto's instagram 37 minuten geleden
Afbeelding
COA vraagt vergunning aan voor opvang 'Kamper' ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat Algemeen 4 uur geleden