Afbeelding
Henny A.J. Kreeft

Buurt ergert zich aan ….

· leestijd 2 minuten Algemeen

Als je gaat zoeken naar nieuws, vind je altijd wel een artikel wat interessant voor je is, tenminste voor mij dan. Zo zag ik in de regionale krant een artikel staan “Buurt in Kampen ergert zich aan overlast door buitenlandse leerlingen”. Aangezien ik nogal wat met het buitenland en buitenlandse mensen heb - ik ben getrouwd in Marrakech -, ben ik altijd benieuwd naar dit soort berichten.

Wat mij opviel, als je eens verder kijkt, dat het artikel in De Stentor en in het AD stond, met precies dezelfde tekst, mogelijk dus dezelfde journalist. Het artikel begint dan met de zin “Buitenlanders zorgen voor overlast in de Kamper wijk Middenwetering”. Als je dat zo bekijkt, zou je bijna denken dat het over alle buitenlanders gaat, zelfs ook de vakantiegangers, en niet over een aantal leerlingen van een school voor ‘arbeidsmigranten en asielzoekers’.

Op het moment dat ik dat lees, gaan mijn haren al weer overeind staan en ik heb niet zoveel meer op mijn leeftijd, want het gaat steeds maar weer over bepaalde groepen in onze maatschappij en ook hier weer over een kleine groep jongeren, zeker niet alle leerlingen.

Dus de eerste zin is behoorlijk wat overdreven, maar het wordt nog fraaier verderop in het artikel. Het artikel spreekt over overlast die bewoners van de wijk hebben van de leerlingen, terwijl echter buurtbewoners rond de school zeggen zich niet te herkennen in het beeld dat door de krant en bepaalde bewoners geschetst is. Dit begrijp ik dan niet helemaal, wie, waar heeft last van wat. Sterker nog, de buurtbewoners geven in de krant aan: “De problemen zouden de afgelopen tijd juist iets minder zijn geworden … “

Soms is het moeilijk om een goed artikel te schrijven waarbij de waarheid voorop staat; zeker als het gaat om (arbeids)migranten en asielzoekers. Ik kan het weten, ik maak me elke keer weer druk als er negatief geschreven wordt over asielzoekers, de gehele groep aanwijzend, terwijl er maar enkele raddraaiers tussen zitten, overigens wat ook voor komt bij de autochtone Nederlanders.

Laat ik u dit vertellen: ik heb wat ervaring opgedaan bij Vluchtelingenwerk en daar een paar jongens begeleid; deze jongens waren de rust zelf, geen verkeerd woord, geen verkeerde houding, alleen maar leren en dingen van je opsteken. Het waren fantastische jongens en mijn collegae hebben ook een aantal jongeren - zowel jongens als meisjes - begeleid, geen onvertogen woord. Natuurlijk was de een wat sneller dan de ander, maar dat is bij mij ook, de ene dag ben ik sneller dan de andere en ‘s ochtends ben ik ook niet zo snel als verderop in de dag. That’s life.

Probeer nu eens niet altijd een hele groep aan te wijzen, als men twee of drie jongeren bedoelde. De nieuwkomers hebben het toch al niet makkelijk in een vreemde wereld. Help ze een handje in plaats van ze gaan staan af te katten via de media.

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00