Afbeelding
Peter Timmer

Kagas ´Kampen is een aantrekkelijke gemeente om te ondernemen´

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Diana de Groot)

In deze editie van Ondernemen in Kampen belichten wij het Kamper bedrijf Kagas . De naam van het bedrijf dat door Wander Hup is opgericht in 1978 is de afkorting van Kamper Gasapparaten Service. Een bedrijf in service en onderhoud aan gastoestellen, geisers, voorzetkachels en later aan de modernere hoog rendement toestellen. Vanaf 1985 is RIOS tot stand gekomen.

Gerrit Juffer, gedreven en maatschappelijk betrokken, werkt sinds 2005 bij Kagas: “Ik werkte een aantal jaren vanuit Almere als servicemanager bij een landelijke organisatie in koeltechniek. In 2005 kreeg ik de kans Kagas aan de slag te gaan en in 2008 heb ik het bedrijf overgenomen. We verzorgen nu met 23 mensen onderhoud, service en installatiewerk.

Werkwijze

In bestaande woningbouw en het midden- en kleinbedrijf onderhouden wij de Cv-installaties en plaatsen we waar nodig Cv-ketels en onderdelen als ze aan vervanging toe zijn. Onze markt ligt hoofdzakelijk in een straal van 15 km rondom Kampen en IJsselmuiden, dus ook in Dronten en Zwolle. Wij hebben ongeveer 5000 toestellen waar wij periodiek onderhoud aan verrichten. Bijna de helft van de eigenhuisbezitters in de gemeente Kampen heeft een abonnement bij ons. Onze monteurs bezoeken 50 tot 60 huizen per dag. Dit brengt evenzoveel werkrapporten met zich mee die allemaal verwerkt moeten worden. Dit is een zeer intensieve bezigheid.

Particuliere markt

Omdat we veel bij particulieren thuis komen, vereist dit ander gedrag van onze monteurs dan bijvoorbeeld op een bouwplaats. Dit betekent dat onze medewerkers, naast de technische kennis, sociaal en communicatief sterk moeten zijn. Aanpassen aan de klant is een van onze kernwaarden. Wij gaan voor het persoonlijke contact.

Servicegericht

Kagas is servicegericht. Wij reageren snel en kunnen als het echt moet dezelfde dag nog een nieuwe ketel plaatsen. Dat is onze kracht. Daarnaast hanteren wij bij een abonnement 24-uursdiensten en repareren in geval van storing direct kosteloos de ketel. Voor een advies over anders c.q. beter verwarmen, maken wij tijd en leveren we een verwarmingsplan.

Duurzaamheid

Wij houden de duurzame ontwikkelingen in de markt goed in de gaten. Dat we uiteindelijk van het aardgas afgaan, daar ben ik van overtuigd. De mindset in ons hoofd dat duurzaam goedkoper is, kunnen we laten varen. Vervangende producten zoals warmtepompen zijn in aanschaf en verbruik drie keer zo duur als gasverwarming als je verder niets aan je woning doet. Het allerbelangrijkste bij het toepassen van duurzame systemen is de schil van je woning. Aansluitend is het van belang dat er laagtemperatuurverwarming in je huis aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming. Pas dan is het financieel aantrekkelijk om over te stappen op duurzame toepassingen.

Gas is nog steeds de meest perfecte verbranding met het meeste rendement. We moeten zeker wat doen aan de gaswinning in Groningen, maar elektriciteit komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Denk maar aan de productiekosten van elektriciteit.

Van gas af

In nieuwbouwhuizen komt geen gas meer, ook geen Cv-ketel. Bestaande bouw vanaf 1998 is redelijk eenvoudig aan te passen. Dat geldt niet voor de woningen die eerder gebouwd zijn. In Kampen en IJsselmuiden is nog geen 3 procent van de woningen geschikt voor een financieel aantrekkelijke duurzame toepassing. Woningbezitters moeten rekening houden dat ze tussen nu en 20 jaar fors moeten investeren in het isoleren van de woning, realiseren van laagtemperatuurverwarming en aanschaffen van een duurzame energiebron.

Wij lichten onze klanten in over de transitie naar duurzaam en bieden duurzame producten aan. In onze showroom is een gedeelte ingericht over het thema duurzame energie met producten als houtkachels, palletketels en warmteketels. Ik raad woningbezitters aan om na te denken over duurzame investeringen. Hiervoor zijn simpele en relatief goedkope toepassingen te bedenken. Ook hiervoor kunnen ze bij ons in de showroom terecht.

Toegevoegde waarde voor Kampen

Onze medewerkers komen veelal uit Kampen en gezamenlijk zorgen wij voor een veilig en comfortabel huis voor inwoners van Kampen. Wij doen graag wat terug voor de stad, bijvoorbeeld via sponsoring aan vele verenigingen en sportclubs. Wij zijn onder andere hoofdsponsor van het Full Color Festival voor alle inwoners van Kampen en we leveren graag een bijdrage aan het sociale aspect.

Ondernemerschap in Kampen

Kampen is een aantrekkelijke gemeente om te ondernemen. De inwoners zijn doorslaggevend conventioneel en loyaal. Wanneer ze zich eenmaal gecommitteerd hebben én je blijft kwaliteit leveren, dan zijn ze je je bedrijf of organisatie trouw. In Kampen heeft bijvoorbeeld circa 75 procent van de inwoners een onderhoudsabonnement, in Zwolle maar 25 procent. In de Randstad ligt dit percentage nog lager. Krijg je hier als bedrijf voeten aan de grond, bereik je veel.”

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.