Afbeelding

‘Nieuwe buitenspeelplaats in de frisse lucht laat peuters opbloeien’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

KAMPEN – De eerste peuterspeelzaal in de buitenlucht in Kampen is binnenkort een feit. Marjolein Kamp benaderde Hanjo IJkhout van de Natuurspeelplaats naast kinderboerderij Cantecleer met een concept dat in andere landen al wortel schoot. Een plek waar werkende ouders hun kinderen in de leeftijd van twee tot en met vier jaar kunnen brengen. Op een speelplaats in de natuur en onder toezicht van begeleidsters.

Kamp krijgt als begeleidster ondersteuning van vrijwilligster Kimber Pluijgers. De gepensioneerde IJkhout (jarenlang het gezicht van Cantecleer) is op de achtergrond betrokken. Hij was meteen enthousiast over het concept. “De beleving die kinderen buiten hebben, is heel anders dan binnen. Ze ontdekken van alles en ontwikkelen hun motoriek beter.” Kamp vult aan: “Kinderen die buiten spelen zijn minder vaak ziek. Ze bouwen meer weerstand op.”

De opvang is van ’s ochtends 8.30 uur tot 12.00 uur. De dag(en) waarop de peuters er terechtkunnen moet(en) nog worden vastgesteld. Kamp: “Dat hangt af van de animo.” Als het hard regent, kunnen de kinderen terecht in een lekker warme keet. De bedoeling is dat er een tweede keet komt in de vorm van een soort van Pipo de Clown-wagen.

Buiten is er van alles te ontdekken. Lekker spelen in de natuur, of helpen bij het bouwen van hutten. Je kunt ook denken aan educatie over eten uit de natuur, zoals bijvoorbeeld geroosterde kastanjes. De kinderen staan onder veilig toezicht en kunnen tegelijkertijd de wereld om hen heen verkennen zonder dat ze het idee hebben dat er voortdurend iemand meekijkt. Vrijheid is belangrijk.

In Duitsland heet het concept Waldkindergarten. Kamp, die tot begin dit jaar in Duitsland woonde en zelf kleine kinderen heeft, weet dat het voor hen ook in de winter fijn buiten spelen is. “Wat is er nu fijner dan in de sneeuw spelen? Natuurlijk letten we er op dat de kinderen stevig zijn ingepakt. Als kleine Eskimo’s en niet met een dunne spijkerbroek aan.” De jaargetijden echt beleven is zeker voor een kind mooi weet IJkhout. “In het voorjaar kunnen ze de lente ruiken.”

Vooral voor stadskinderen moet dat een voorrecht zijn. Toch? IJkhout: “Het is een misverstand om te denken dat kinderen die opgroeien op het platteland per se vaker buiten zijn. In dorpen zijn vaak minder speelvoorzieningen dan in de stad. De afstanden zijn bovendien vaak groter. Kinderen in de stad hebben meestal meer voorzieningen op korte afstand, zowel op te spelen als wat betreft cultuur en educatie.”

De Natuurspeelplaats zelf is daar een mooi voorbeeld van menen Kamp en IJkhout. Gelegen naast Cantecleer, nabij het zwembad en midden in het stadspark kan je volgens hen spreken van een toplocatie. De Natuurspeelplaats blijft overigens gewoon open voor alle kinderen benadrukt Kamp. “Sowieso ’s middags.” Ouders die willen kennismaken met de nieuwe opvang kunnen daarvoor op zaterdag 15 december vanaf 14.00 terecht in de Natuurspeelplaats aan de Buitensingel 3. Voor meer informatie en aanmelden zie ook de Facebookpagina www.facebook.com/PeutersNatuurspeelplaatsKampen/ Ouders zijn welkom om met suggesties te komen aangaande een definitieve naam voor de nieuw te starten peutergroep.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00