Afbeelding

Aanpak overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Op verzoek van de gemeenteraad is eind 2017 in de gemeente Kampen onderzoek gedaan naar alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. De resultaten zijn besproken met belanghebbenden als jongeren, ouders en professionele organisaties. Gezamenlijk is bekeken welke maatregelen effectief zijn om jongeren bewust te maken van de gezondheidsrisico’s bij overmatig alcoholgebruik en drugsgebruik. Dit is vastgelegd in een Plan van Aanpak.

Hoewel elke individuele casus van middelenmisbruik zorgwekkend is, blijkt uit het onderzoek dat het gebruik onder jongeren in de gemeente Kampen ongeveer vergelijkbaar is dan gemiddeld in Nederland of in de regio IJsselland. Op het gebied van drugsgebruik scoort Kampen iets lager dan het gemiddelde, op het gebied van alcoholgebruik wat hoger dan het gemiddelde. De gemeente Kampen vindt het belangrijk dat er blijvende aandacht is voor de risico’s van (overmatig) middelengebruik.

Aanbevelingen uit het onderzoek vormden uitgangspunten voor een Plan van Aanpak. Aanbevelingen zijn onder andere meer inzet op de handhaving van alcohol, het betrekken van jongeren en ouders bij preventie en het uitbreiden van preventievoorlichting. In de afgelopen maanden is hierover met veel belanghebbenden van gedachten gewisseld. Gezamenlijk is gekeken naar wat we nu al doen en welke acties we verder kunnen inzetten om overmatig middelengebruik te beperken. Burgemeester Koelewijn: “We willen bijvoorbeeld het ketenbeleid actualiseren en daar jongeren, ouders en keeteigenaren bij betrekken. We zien dat jongeren het fijn vinden om elkaar te ontmoeten in de keten en dat willen we hen niet ontnemen. Hoe kunnen we elkaar helpen om de bewustwording onder jongeren te vergroten als het gaat over de risico’s van (overmatig) alcoholgebruik? We hopen dat we met deze aanpak een draagvlak kunnen creëren voor een ketenbeleid waar alle betrokkenen zich verantwoordelijk voor voelen. Daarnaast willen we meer investeren in preventie waar we ons richten op brede weerbaarheid bij kinderen en jongeren. Uiteraard is alcohol- en drugsgebruik daar onderdeel van, maar ook bijvoorbeeld pesten, gaming, omgangsnormen. Om zo een gezond klimaat te creëren voor onze toekomst”.

Het Plan van Aanpak met deze en andere maatregelen wordt in januari aan de gemeenteraad voorgelegd. Het heeft een looptijd van vier jaar en wordt in 2020 tussentijds geëvalueerd.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.