Afbeelding

Everhard Zwart start jubileumjaar in Kampen

Algemeen

Everhard Zwart geeft zaterdag 5 januari een nieuwjaarsconcert in de Bovenkerk in Kampen. Het is tevens het openingsconcert van het jubileumjaar, waarin hij herdenkt dat hij veertig jaar organist is.

Zwart begint zijn nieuwjaarsconcert met de Fantasie ”Komt als kind’ren van het licht” van zijn leermeester Feike Asma. Daarna klinken de variaties over ”O God, Die droeg ons voorgeslacht” van zijn vader, Willem Hendrik Zwart. Bach ontbreekt niet op het programma. Van hem speelt Zwart de Fantasie en Fuga in g-moll (BWV 542).

Van Sigfrid Karg-Elert klinken ”O Durchbrecher aller Bände” en ”Nun danket alle Gott”. Uit de Tweede Symfonie van Charles-Marie Widor koos Zwart de delen Pastorale en Finale. Daarna volgt de ”Cathedral Suite” van Gordon Young.

Everhard Zwart besluit het nieuwjaarsconcert met twee werken van zijn vader: Orgelkoraal Psalm 91 (”Hij, die op Gods bescherming wacht”) en Toccata Psalm 146 (”Prijs de Heer met blijde galmen”).

Everhard Zwart (1958), kleinzoon van Jan Zwart, ontving op jonge leeftijd de eerste orgellessen van zijn vader, die organist van de Bovenkerk in Kampen was. Daarna volgden lessen koraalspel en literatuur bij Feike Asma in de Grote Kerk van Maassluis. Hij studeerde orgel aan de conservatoria in Utrecht en Rotterdam en een aantal jaren muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.

Zwart werd in 1979 organist van de Bergsingelkerk in Rotterdam. In hetzelfde jaar gaf hij zijn eerste orgelconcert in de hervormde kerk in Zandvoort. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nieuwe Westerkerk in Capelle aan den IJssel.

Het concert in de Bovenkerk van Kampen begint om 15.00 uur. Kaarten kosten 10 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 2 euro.