Afbeelding
Foto Tennekes

Populaire Oudejaarsloop krijgt Kamper winnaar met Henk-Jan Dorgelo

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Henk-Jan Dorgelo heeft maandag de 37ste editie van de Papegaaij en Tegelaar Oudejaarsloop gewonnen. De Kampenaar was ruim drie minuten sneller dan de nummer twee. Ruim 600 lopers deden mee en dat stemde Atletiekvereniging Isala ’96 tot tevredenheid. Nog nooit trok het evenement zoveel deelnemers.

De 37ste aflevering van de Oudejaarsloop in Kampen was speciaal. Dat had alles te maken met het ontbreken van speaker Henk Borgmeijer. Hij moest wegens ziekte verstek laten gaan. “Hij was zijn stem kwijt”, aldus Isala-voorzitter Joke Lorist-Klappe. En dus moesten lopers en toeschouwers het zonder de kenmerkende en fijne stem van de man uit Dalfsen stellen en dat was even wennen. Aan Ronald Nijland uit Heerde de eer om dit keer alles aan elkaar te praten en dat deed hij overigens prima.

Nijland zag dat de Oudejaarsloop dit keer werd gedomineerd door Henk-Jan Dorgelo. Van het begin pakte hij de kop bij de halve marathon en won met groot gemak. Vorig jaar werd het parcoursrecord verpletterd door Danny Koppelman in een razendsnelle tijd van 1:10:42. Zo snel ging het deze keer niet. “Dat ligt niet binnen mijn mogelijkheden”, aldus Dorgelo, die in een tijd van 1.23.08 over de finish kwam. En daarmee kon hij dik tevreden zijn. “Ik ging voor 1.24. Dat is dik gelukt.” Na Dorgelo was het even wachten op de nummer twee. Rik de Graaf kwam in een tijd van 1.26.42 over de streep. De derde plek was voor Han van ’t Ende (1.27.00). Dorgelo won de Oudejaarsloop ook al eens in 2009. Hij kent zijn kracht en zijn beperkingen. "Je moet geluk hebben met de tegenstanders. Tegenwoordig richt ik me meer op de baan. Ik doe af en toe wat crosslopen. Het lopen op de weg heb ik wat links laten liggen.” Dat hij op Oudejaarsdag als eerste over de streep kwam, was een mooie opsteker voor Dorgelo. “Ik ben heel vaak tweede geworden. Ik had een mooie snelle start en mijn snelheid van zo’n 4 minuten per kilometer kon ik goed vasthouden. Ik ga lekker het jaar uit.”

Bij de dames won Marietje Bolle uit Emmeloord in 1.41.01. Evelien Kern eindigde als tweede en de derde plek was voor Bertine Engelsman. Jonas Bakker won de Kidsrun bij de jongens, gevolgd door Noud Kanis en Thomas van der Horst. Bij de meisjes was Valerie van Laar de snelste. Suleen Penninkhof legde beslag op plek twee. Marit van Dijk werd derde.