Afbeelding
Henny A.J. Kreeft

Overpeinzingen: vooruit kijken, beperkte terugblik

· leestijd 2 minuten Algemeen

In elk jaar zijn er altijd momenten die aanleiding geven om eens terug te blikken en dan ook maar meteen aan te geven wat men in de (nabije) toekomst zou willen doen. Vooral politieke partijen hebben de gewoonte om terug te blikken en een (mooie) toekomstvisie te geven.

En altijd als ik deze bespiegelingen lees, bekruipt mij het gevoel dat men best wel eens de echt negatieve dingen maar is vergeten en de toekomst met deze of gene partij in de coalitie beter of slechter af zal schilderen.

Voor het CDA was het hoogtepunt van 2018 de deelname aan een nieuwe coalitie met ChristenUnie, Gemeente Belang Kampen en GroenLinks, waarbij de coalitie met het programma ‘Nieuwe energie’ aan het werk ging. Op zich, voor mij zeker, een opvallende coalitie, zeker als je dan onderwerpen bekijkt als de winkels op zondag open (waar GL voorstander is), Lelystad Airport, en ga zo maar door. Nu heb ik moeite als men zegt dat het hoogtepunt is dat men aan een coalitie deelneemt, want dat is niets meer dan geven en nemen als het gaat om standpunten. Misschien dat er nog een echt hoogtepunt komt.

Voor GBL is er ‘Werk aan de winkel’ - dat geloof ik meteen - maar wat voor werk kan ik het overzicht niet meteen terugvinden. ChristenUnie gaat voor een waardevol Kampen, waarbij dan gezegd wordt ‘ … een samenleving waar sprake is van zinvol leven, vrijheid en veiligheid …” . Al vaker heb ik gezegd dat CU vaak slimme opmerkingen heeft en ik ben ook wel benieuwd wat men bedoelt met deze zin en vooral het woordje vrijheid er tussen. Vrijheid heden ten dagen is een zeer beladen woord en dus zeer uitdagend om het woord te gebruiken, maar ik hoor het graag. Daarnaast een waardige plek voor ouderen is ook een punt wat me bezighoudt, dus ook nieuwsgierig naar dit punt.

De VVD komt met het bekende verhaal, dat ook landelijk wordt voorgelegd; een oude partij en met respect ondanks het oranje, is het niet de partij waarvan ik gillend wakker wordt en gedroomd heb dat ik er op moet stemmen.

Dan de partijen D66 en PvdA. Met de terugblik van de PvdA kan ik persoonlijk niet zoveel, dus dat sla ik hier over. In een ver verleden ben ik nog eens gemeenteraadslid voor D66 geweest in een dorp - bestaande uit 3 gemeenten - in het midden des lands en het grootste probleem op dat moment waren mijn partners in de lijstverbintenis (PvdA en PPR) toen het ging over graffiti op een jeugdhonk dat door de jeugd er op was geplaatst voordat de goedkeuring er was. Ik was zo praktisch in de raad door aan te geven dat de jeugd de vergunning zou aanvragen maar dat de graffiti eigenlijk wel kon blijven zitten. Wow, wat ik durfde te zeggen: regel was eerst vergunning en dan erop brengen. U snapt dus wel dat de lijstverbintenis niet zo lang bleef bestaan. D66 vaart ook naar de zondagopenstelling, ik denk misschien dat ik daarom ben gestopt.

In ieder geval een goed politiek 2019.