Afbeelding

‘Amsterdam zoals je het nog niet eerder hebt beleefd’

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN – Iedereen kent Amsterdam en heeft gehoord over de bloeiperiode in de Gouden Eeuw. Maar hoe kon onze hoofdstad in relatief korte tijd uitgroeien van onbeduidend vissersplaatsje tot wereldstad? Dat legt Architectuurhistoricus Hans de Man uit tijdens een serie boeiende lezingen op dinsdag 5, 12 en 26 februari bij Quintus.

In de Amsterdam Colleges gaat Hans de Man uitvoerig in op het ontstaan en de ontwikkeling van Amsterdam in de periode van 1200 tot 1750. De Man: “Ik zoom in op het leven van alledag, de handel, de stadsuitbreidingen, de architectuur en de kunst. Uiteraard staan we stil bij de architecten en bouwers die Amsterdam haar vorm gaven. Tegelijkertijd zien we Amsterdam door de ogen van kunstenaars als Rembrandt, Berckheyde en vele anderen. We analyseren uitvoerig de prachtige plattegronden die bewaard zijn gebleven en leren hoe we de rijke geschiedenis terug kunnen zien in het huidige Amsterdam. Kortom, Amsterdam zoals je het nog niet eerder hebt beleefd!” De onderwerpen van de lezingen zijn op dinsdag 5 februari ‘Het middeleeuwse Amsterdam’, 12 februari ‘Het ontstaan van de Grachtengordel en De Jordaan’ en 26 februari ‘Het leven in het Amsterdam van de Gouden Eeuw’.

Passe-partout

Bij de architectuurlezingen van Hans de Man staat naast het ‘wat’ ook nadrukkelijk het ‘waarom’ centraal. Daarom is er relatief veel aandacht voor achtergrond en context. Zijn leerzame en boeiende lezingen zijn daarom geschikt voor mensen met én zonder architectuurachtergrond. De entree per lezing is €15. Voor de drie avonden kan een passe-partout gekocht worden van €35. Aanvang 19.30 uur. Inschrijven kan op www.quintuskampen.nl. Voor meer informatie is Quintus aan de Vloeddijk 38 bereikbaar via 038-3371200.