Afbeelding

Hof: 14 jaar en tbs voor Janet S. in zaak chaletmoord

· leestijd 1 minuut 112

(door Michiel Satink)
ARNHEM/KAMPEN – De uit Kampen afkomstige Janet S. heeft in hoger beroep 14 jaar cel en tbs gekregen voor het op gruwelijke wijze doden van een zakenman in een chalet in Ermelo. Dat bleek donderdag uit het arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Ze kreeg eerder 20 jaar cel opgelegd door de rechtbank in Zutphen. De nieuwe celstraf is dus lager, maar het gerechtshof legt haar wel tbs op. De raadsheren baseren zich op oudere rapporten over haar. Ze weigerde elke medewerking toen ze in onderzoeksinstituut het Pieter Baan Centrum verbleef. Volgens het gerechtshof is de 33-jarige voormalige Kampense schuldig aan doodslag. Van moord, waarbij planning vooraf noodzakelijk is, is volgens het hof geen sprake. Het lichaam van het slachtoffer werd op 14 maart 2014 in een brandende chalet in Ermelo gevonden. De man is de avond ervoor in die chalet op gruwelijke wijze om het leven gebracht, aldus het Openbaar Ministerie. Met een bijl en mes werden tientallen snijwonden toegebracht. Dat gebeurde veelal toen de man al met tape was vastgebonden.

Volgens het hof heeft S. “het slachtoffer op gruwelijke, zeer gewelddadige wijze van het leven heeft beroofd. Zij heeft daardoor de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. Zij heeft bovendien nooit openheid van zaken gegeven, zodat de nabestaanden nog steeds niet weten wat er zich precies heeft afgespeeld”, staat in het arrest te lezen. Met de brandstichting is geprobeerd het stoffelijk overschot weg te maken en daardoor is de opsporing van de doodslag tegengewerkt en bemoeilijkt. Het hof rekent dat de verdachten zwaar aan.

Ook de zaken van drie medeverdachten zijn in hoger beroep behandeld. Youri B. uit Bergen op Zoom en Joyce N. uit Kampen hielpen S. bij het in brand steken van het lijk en de chalet. Zij kregen 24 maanden en de andere 18 maanden cel waarvan 12 voorwaardelijk met daarnaast de maximale werkstraf van 240 uur. De vierde verdachte – de broer van S., inmiddels ook in Kampen woonachtig – is als medeplichtige aan de brandstichting veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met daarnaast ook de maximale werkstraf van 240 uur.

Tegen Janet S. was 20 jaar en tbs geëist. Zelf zegt ze onschuldig te zijn.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 10 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 11 uur geleden