Afbeelding

Lezing over Amsterdamse School in Kampen

Algemeen

KAMPEN - Op uitnodiging van historische vereniging Jan van Arkel houdt kunsthistoricus Geraart Westerink op 12 februari een lezing over de Amsterdamse School in Kampen. Westerink schreef diverse boeken en artikelen over stedenbouw en architectuur, met name in Kampen.

Omstreeks 1910 (tot ongeveer 1935) ontstond in de Amsterdam een stroming in de architectuur en de toegepaste kunst die bekend zou worden onder de naam Amsterdamse School. De stijl van de Amsterdamse School is grillig, ambachtelijk en expressief. Er is veel ruimte voor de fantasie, op een wijze die vaak uiterst onpraktisch is en heden ten dage nauwelijks meer denkbaar zou zijn, maar daarom des te boeiender is.

De stroming, die in de jaren dertig langzaam verwaterde, verspreidde zich geleidelijk over het land. Ook in Kampen zijn diverse individuele gebouwen en zelfs (delen van) wijken (Zuid, Oranjewijk) te vinden die kenmerken dragen van de Amsterdamse School. In de lezing komen ze uitgebreid aan bod.

De lezing begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Johan van Mulckenzaal in De Stadskazerne. Gratis entree voor Jan van Arkel-leden. Entree niet-leden betalen 2 euro.