Afbeelding

PRAKTIJKONDERSTEUNERS: KOSTENBESPARING JEUGDHULP

· leestijd 1 minuut Algemeen

De inzet van praktijkondersteuners bij huisartsen levert Enschede besparingen op de jeugdhulp op. Een pilot bij negen huisartsenpartijken wijst dat uit. Dat is te lezen in Binnenlands Bestuur. Maar hoe zit dit dan in Kampen? Dat wilde Gemeente Belang Kampen graag weten. We namen contact op met de Beleidsontwikkelaar Sociaal Domein en Jeugd van de gemeente Kampen. “Ook in Kampen werken wij met Praktijkondersteuners Jeugd GGZ bij de huisartsen. De voorbereidingen namen wat meer tijd dan verwacht. Uiteindelijk startten de eerste praktijkondersteuners bij huisartsen eind 2017”, aldus de gemeente Kampen.

De praktijkondersteuners GGZ jeugd moet ervoor zorgen, dat door een betere screening plaatsvindt in de huisartsenpraktijk. Het doel is om alleen nog die kinderen door te verwijzen naar de specialistische jeugdhulpinstellingen die dat daadwerkelijk nodig hebben. “Het is moeilijk om precies te berekenen of dit geleid heeft tot een besparing in euro’s. Verschillende factoren maken een berekening lastig. Wel kan worden geconstateerd, dat het aantal doorverwijzingen door huisartsen in 2017 ongeveer 45% hoger lag dan in 2018.”

De huisartsen die meedoen in de gemeente Kampen zijn zeer positief. Ze geven aan dat de kwaliteit van de dienstverlening in de huisartspraktijk is toegenomen. Ze hebben meer aan hun patiënten te bieden en de toegang laagdrempelig is. Bovendien kunnen de praktijkondersteuners tijd besteden aan deze patiënten die zij zelf niet hebben. Ook is de kwaliteit van doorverwijzing toegenomen. Gemeente Belang Kampen is blij met deze mooie ontwikkeling. "Een mooi project waar veel kinderen mee geholpen zijn. Daar zijn we trotst op."

Voor nog veel meer informatie: zie onze Facebookpagina.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 11 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 11 uur geleden