Afbeelding

GBK blij met landelijke aandacht Kamper winkeldiefstallen

Algemeen

KAMPEN - Vorig najaar kaartte Gemeente Belang Kampen (GBK) de toename van winkeldiefstallen in Kampen aan in de gemeenteraad. Uit de beantwoording door de burgemeester bleek toen dat de stijging was toe te schrijven aan zogenoemde 'veilige landers'.

Dit zijn op voorhand kansloze asielzoekers, die uit landen komen waar geen gevaar dreigt. Politiechef Ekkel (foto) voelde zich gesterkt door deze raadsvragen en zocht daarna zelf persaandacht.Na overplaatsing van deze groep naar andere locaties ging het een tijdlang beter. Enkele maanden verder blijkt het aantal winkeldiefstallen opnieuw flink te zijn gestegen. Volgens GBK is het 'rondpompen' van criminelen onder asielzoekers en een uitbreiding met criminele elementen uit andere landen van herkomst daarvan de oorzaak.

"Terecht pleitte Ekkel nu voor onmiddellijke landelijke registratie, zodat politiekorpsen tijdig kunnen worden ingelicht over AZC's waar de criminelen verblijven. Wij zullen niet rusten voordat het probleem is opgelost, ook al moet die oplossing komen vanuit  de landelijke politiek", aldus GBK.