Afbeelding

Duurzame ondernemers werken met Grutto's en Hommels

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zaterdag 16 maart stond in het teken van twee bedrijfsbezoeken door de ChristenUnie. Duurzaamheid was het thema. Het gezelschap van de lijsttrekker van het waterschap Drents Overijsselse Delta, Herman Odink, wethouder Van der Sluis en bestuur- en fractieleden van ChristenUnie Kampen waren vroeg uit de veren.

Het eerste bedrijf is de biologische, zorg en weidevogel boerderij van de familie Pelleboer in Mastenbroek. We worden hartelijk ontvangen door ondernemers Henk en Hilly Pelleboer op boerderij “Polderzicht”. Het enthousiaste ondernemersechtpaar vertelt met passie over het mooie bedrijf. In samenwerking met gemeenten en Vogelbescherming Nederland is het bedrijf zich meer gaan richten op het realiseren van goede omstandigheden voor weidevogels in het omringende weideland. Mastenbroek is de oudste polder in Nederland.

Gouden Grutto

Door een betere waterhuishouding en maaischema komen er steeds meer weidevogels. Dat heeft geleid tot de uitreiking van de “Gouden Grutto” aan dit bedrijf in 2018. Het is de prijs voor de beste natuurboer. Door de aanleg van plasdras-locaties, dat zijn moerassige weilanden en de juiste kruiden in het weiland, komen er weer broedparen van de grutto, watersnip en kievit. Het ondernemersechtpaar is trots op dit resultaat. Ze laten iedereen hiervan genieten met vogelsafari’s, kanotochten, workshops en andere activiteiten. Ook is er een boerderijwinkel waar de zelfgemaakte biologische “Rijke Weide Kaas” te koop is.

Genieten

Naast de biologische kant van de onderneming, richt het bedrijf zich ook op de zorg. Als zorgboerderij biedt de familie Pelleboer dagbesteding aan mensen met een zorgvraag. Het uitgangspunt hierbij is zorgzaam te zijn met elkaar met aandacht voor elkaar. Ieder mens is uniek en waardevol. Deze activiteit in het bedrijf is ontstaan vanuit de liefde voor mens, natuur en buitenleven. Mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking komen volop tot hun recht. “Als je iemand in een rolstoel een mooie dagbesteding kunt bieden op ons bedrijf is dat zo mooi. Als ik zie dat hij geniet dan geniet ik daar ook van” zegt Hilly trots.

Hommels

Na dit bezoek bezoeken we een tweede inspirerende ondernemer. We worden welkom geheten op Tomatenkwekerij Van den Belt BV van de broers Klaas en Jacob van den Belt. Dit bedrijf teelt tomaten op 5 locaties in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Het bedrijf is 28 hectare groot. We worden het hele bedrijf rondgeleid met uitleg over het proces van de tomatenteelt. In enorme kassen wordt op een duurzame en milieuvriendelijke wijze gewerkt aan de teelt van verschillende soorten tomaten. Wat opvalt is de biologische manier van het bestrijden van plantenziekten door hommels en andere insecten. Er zoemt en vliegt heel veel rond in de kas.

Duurzaam

Al het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor voeding van de planten. Afvalwater wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt. Maar ook warmte wordt duurzaam opgewekt via warmtepompen. De technische installatie van het bedrijf is al even indrukwekkend. Vol trots vertelt Van den Belt hoe hij wil bereiken dat uiteindelijk een volledig duurzame teelt van tomaten ontstaat. De ondernemer is op weg om zo duurzaam mogelijk te produceren, door zeer efficiënt om te gaan met energie, water, licht, voedingstoffen en arbeidskrachten.

Het was een inspirerende ochtend met ondernemers die duurzaamheid, zorg voor de aarde en oog voor de medemens hoog in het vaandel hebben staan. Iets waar we als ChristenUnie van harte achter staan.

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05