Afbeelding

PvdA Kampen wil opheldering over bezuiniging op zorgtaken

Algemeen

KAMPEN - De PvdA-fractie heeft middels schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd over het bericht dat de regio Zwolle vanaf 2021 geconfronteerd gaat worden met een forse bezuiniging op zorgtaken, zoals de maatschappelijke opvang.

De bezuiniging is het gevolg van een nieuwe rekenmethode die het ministerie gebruikt om vast te stellen hoeveel geld iedere regio van het Rijk krijgt. Sommige gemeenten krijgen er geld bij maar Zwolle moet flink inleveren.

Zwolle is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de uitvoering en toegang van beschermd wonen en maatschappelijke opvang van de regiogemeenten, waaronder  Kampen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de opvang van daklozen of van vrouwen die gevlucht zijn voor huiselijk geweld. Volgens de nieuwe plannen krijgt Zwolle straks 27 miljoen euro minder voor deze taken. “We willen dat kwetsbare mensen terecht kunnen bij de opvang maar hoe moet dit straks betaald worden? Zo’n forse bezuiniging zullen we in Kampen ook gaan voelen”, stelt Janita Tabak van de PvdA Kampen.

De gemeente Zwolle heeft aangekondigd een lobby te beginnen richting het Rijk om deze bezuinigingen aan te vechten. De PvdA wil dat de gemeente Kampen meedoet aan deze lobby. Ook wil de fractie weten hoe het college gaat anticiperen op deze bezuinigingen.