Afbeelding
Mechteld Karlien liet zich bij haar harpspel ter plekke inspireren (foto: Maarten van Gemert)

Expositie Hait bij Huys der Kunsten vraagt aandacht voor dementie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – In het Huys der Kunsten, dat getransformeerd wordt tot museum, loopt momenteel een tentoonstelling onder de naam ’Hait… het portret van een hemd’. Kunstschilder Hendrik Elings heeft zijn vader geportretteerd die in zijn laatste levensjaren dementerend was. Rint Elings droeg steevast een wit hemd dat derhalve de rode draad van de expositie vormt.

Indringend

Elise van Heck, directrice van ’t Huys der Kunsten, zag het werk van Hendrik Elings in Leeuwarden hangen en dacht meteen: ”Dat zou mooi hangen op onze oude muren.” Begin deze maand was het zover en opende wethouder Jan Peter van der Sluis (Sociaal Domein) de tentoonstelling. Met het ziektebed van het geportretteerde hoofdpersonage wordt aandacht gevraagd voor dementie.
Hendrik Elings, geboren en getogen in St. Annaparochie, was gebiologeerd door het witte hemd van zijn vader en legde hem daarin meermaals vast. Voor de tentoonstelling heeft hij zichzelf en zijn zoontje ook in het hemd op doek vastgelegd.
Ofschoon het witte hemd bleef, veranderde vader Rint Erlings van een sterke en aanwezige man in een broos en afwezig manspersoon. De serie portretten geeft daar een indringend beeld van. Tijdens de opening speelde harpiste Mechteld Karlien de Jongh vrij werk. Na het openingswoord van der Sluis in een muzikaal intermezzo en daarna bij de borrel ”onderstrooms”.

Multimedia
De kunstschilder is vijf jaar gevolgd. Daarover is een boek geschreven en een documentaire gemaakt in de serie Fryslân Dok. Het boek is te koop tijdens de expositie die loopt tot en met 11 mei. Het Huys der Kunsten aan de Voorstraat is geopend op vrijdag- en zaterdagmiddag. Met een toegangskaartje van het Stedelijk Museum of de Synagoge is de toegang gratis.
Ondanks het wit van het hemd, reageerde een bezoekster tijdens de opening ”de kleuren” in het werk van Elings heel mooi te vinden. Een ander merkte op, met een knipoog naar het monumentale pand: ”Kan ik die muur niet meenemen?”
Hendrik heeft ook zijn twee broers en twee zussen bij de expositie betrokken. Hun vader is in 2009 overleden maar leeft voort in de schilderijen van zijn zoon. Daarmee brengt Hendrik Elings ook de lijdensweg van de ziekte van Alzheimer naar voren. Het werk heeft in 2016 al eens in Drachten gehangen. De entourage van toen kan niet tippen aan die van nu, in Museum ’t Huys der Kunsten.

Afbeelding
Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.