Waterrijk bezoek koning Willem-Alexander aan Kampen
Waterrijk bezoek koning Willem-Alexander aan Kampen Minister

Waterrijk bezoek koning Willem-Alexander aan Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN - Het nationale programma Ruimte voor de Rivier is donderdag 14 maart beëindigd in Kampen. Met het openen van de deuren van de recreatieschutsluis sloot koning Willem-Alexander het megaproject af. Eerst ging Zijne Majesteit naar Kamperveen waar het allemaal begon. En waar de pijn is geleden. Maar het protest is verstomd en het werd een nat doch koninklijk feestje.

Kamperveen
In de regen arriveerde koning Willem-Alexander bij de Hervormde Kerk aan de Hogeweg in Kamperveen. Na begroet te zijn door burgemeester Koelewijn, snelde hij naar de kinderen toe. De rest van de morgen werd de koning vergezeld door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) en gedeputeerde Bert Boerman (Mobiliteit, Water en Welzijn), die hem in de deuropening begroette.

In ’De Veenhof’, het bijgebouw van de kerk, sprak Willem-Alexander met de gedeputeerde en twee direct betrokkenen bij het programma. Enkele voorbeelden werden uitgelicht zoals de ”bypass” bij Nijmegen en de ontpoldering van de Noordwaard. De situatie rondom Kamperveen kende de koning al voor in 2015 de eerste schop de grond inging. In het geheim had hij in 2006 als kroonprins, die zich verdiepte in watermanagement, de locatie bezocht en met betrokkenen gesproken. De plannen voor de hoogwatergeul werden in die jaren gesmeed.

De regen, die van tijd tot tijd met bakken uit de hemel viel, leek de wateroverlast en noodzaak van het project te willen bevestigen. Willem-Alexander liet zich niet kennen en de hele morgen kwam er geen paraplu tevoorschijn.


Koning Willem-Alexander arriveert aan de Hogeweg (Kamperveen) (foto: Maarten van Gemert)

Ruimte voor de Rivier
Bij buitenkomst in Kamperveen reageerde Zijne Majesteit verrast dat de kinderen van basisschool De Zaaier op hem hadden gewacht, wat wederom gejuich opriep. Daarna volgde een korte rondrit waarbij naast de Nieuwendijkbrug werd gepauzeerd en de koning de ontwikkelingen sinds 2006 zag. Aan de Kamperstraatweg vond tenslotte de officiële handeling plaats. De sluiswachter werd geïnstrueerd de deuren van het tot Scheeresluis gedoopte complex te openen.

Met het leggen van de verbinding tussen IJssel en Drontermeer werd officieel het programma Ruimte voor de Rivier (RvdR) afgesloten. Op 34 plaatsen in Nederland zijn er maatregelen genomen om de rivieren meer ruimte te geven voor waterafvoer. In de IJsseldelta is een hoogwatergeul (bypass) aangelegd die de naam Reevediep kreeg. De IJssel is uitgebaggerd over een lengte van acht kilometer. In vijf uiterwaarden zijn er maatregelen genomen en er is bijna 400ha nieuwe natuur aangelegd.

Na het openen van de sluis en de waterweg, en voordat hij het podium in de feesttent betrad, sprak de koning eerst met enkele verplaatste bewoners en projectmedewerkers. De IJsseldelta is één van de laatste projecten binnen Ruimte voor de Rivier en misschien wel één van de ingrijpendste.


De koning neemt het eerste boek in ontvangst (foto: Maarten van Gemert).

Deining in de IJsseldelta
Als afsluiting van zijn bezoek, kreeg Zijne Majesteit het eerste exemplaar overhandigd van de zeer lezenswaardige ’biografie van de bypass bij Kampen’ geschreven door Joep Boerboom. De titel ’Deining in de IJsseldelta’ geeft treffend weer dat de aanleg van het Reevediep niet zonder slag of stoot is verlopen. Bewoners moesten hun soms generaties lang in de familie bewerkte land verlaten en het landschap werd op zijn kop gezet. De start van het project opende wel het gebied dat door de plannen jarenlang op slot zat. De pijn werd niet ontkend en zowel door minister als gedeputeerde in hun toespraken benoemd.

Vanuit Kampen vertrok de koning naar Amsterdam om 100 jaar luchtvaart te vieren. Daar trof hij actievoerders aan met spandoeken. Die ontbraken bij het Reevediep ofschoon volgens sommigen het megaproject een megalomaan project is. In Kampen is het protest als een nachtkaars uitgegaan en er loopt nog één procedure bij de Raad van State.

De media is het niet ontgaan. Het Reformatorisch Dagblad schrijft over de opening van het ”omstreden Reevediep”. Kamper Nieuws prijst de geoliede voorlichting met de conclusie dat de komst van de koning de ”bekroning van een geslaagde PR-campagne” is. Met het Reevediep is Kampen verworden tot een eiland. Een drooggelegd eiland.


Op aangeven van Zijne Majesteit koning openen de sluisdeuren zich (foto: Maarten van Gemert).

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.