Afbeelding
Fred Sollie

Nieuwe Kamper Kogge kruidenbitter

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Deze winter werkten Stichting Kamper Kogge met Siebrand Kampen in het diepste geheim aan de receptuur van het nieuwe Kamper Kogge kruidenbitter. De drank wordt donderdag 28 maart in een besloten bijeenkomst op de Koggewerf gepresenteerd.

Deze nieuwe lokale drank ontstond in navolging van de kooplui, die in de middeleeuwen in Hanzeverbond vorm gaven aan ondernemerschap van de stad Campen. De lokale kleur van koggeteer, geur en smaak van het kruidenmelange zijn terug te vinden in uiterlijk en afdronk van de zo typische drank van scheepskinderen en landrotten.

Kruidenbitters kennen een eeuwenoude traditie. In de middeleeuwen werd voor de genezing bij elke ziekte of aandoening een specifiek kruid gezocht. Deze kruiden werden in kruikjes met alcohol bewaard om mee te nemen naar zee. Koggeschippers lieten de losse kruikjes overgieten in één vat om zo ruimte te besparen. Het bleek ‘een middel tegen elke kwaal’. Voor de bemanning was er dus altijd wel een reden om bij de scheeparts een napje met bitter te halen.De binnenstad van Kampen is in de loop van eeuwen gebouwd met het geld dat de schippers en kooplui van de Hanze verdienden met hun koggen. De middeleeuwse opbouw van de Hanzestad is goed bewaard gebleven en veel Hanze-elementen zijn nog herkenbaar in de binnenstad.

Ook nu nog kent de stad een sterke band met de historische streekproducten die in de regio Kampen worden geproduceerd. De handelsgeest van Siebrand Kampen en Stichting Kamper Kogge is daar een voorbeeld van.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 10 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 16 uur geleden