Ronald toont het uitslagenformulier van Quintus waarop geen enekele stem voor hem te zien is.
Ronald toont het uitslagenformulier van Quintus waarop geen enekele stem voor hem te zien is. Nick de Vries

PvdA’er Ronald Klappe wil opheldering over onmogelijke nul-score in ‘eigen stemlokaal’

· leestijd 4 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte en Nick de Vries)
KAMPEN – Afgaande op de formele verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten woensdag heeft geen van de kiezers in stemlokaal Quintus een stem uitgebracht op Kampenaar Ronald Klappe. Maar zo duidelijk als het zwart op wit in het proces-verbaal van de gemeente Kampen staat, zo zeker weet Klappe dat dit niet klopt. Hijzelf bracht zijn stem uit in Quintus. Evenals zijn wederhelft, een aantal bekenden en het Kamper PvdA-raadslid Manfred Haveman.


Laatstgenoemde twitterde zijn ‘stem’ in ‘het cultureelste stembureau’ van Kampen (Quintus)’ zelfs de wereld in. Hoe kan het dan dat er geen getal staat achter Klappes naam (nummer 23, stemlokaal 27/Quintus)? Klappe: “Ik heb op dit moment nog geen idee. We hebben de gemeente er op geattendeerd en die gaat het uitzoeken.”

Nul klopt sowieso niet
De verbazing zit met name in het feit dat hij nul voorkeursstemmen zou hebben. “Als er vijf of zes had gestaan, had ik het wel geloofd. Nu weet ik zeker dat het niet klopt.” Voor Klappe vloeit er geen bloed uit, in die zin dat hij op basis van zijn plaats op de lijst en het mandaat van de kiezer toch niet tot de Provincie zou doordringen. Daarbij: fouten maken is menselijk. Tegelijkertijd is het voor Klappe wel heel degelijk een principekwestie die moet worden aangekaart. “Het gaat niet om mij, maar om het algemeen belang. Want het zal je maar gebeuren dat je net niet wordt verkozen en dat later blijkt dat er een fout is gemaakt bij de telling.” In tijden van nepnieuws en een broos vertrouwen in de democratie moet je al helemaal alert zijn, meent Klappe. Gevraagd naar een mogelijke verklaring voor de fout spreekt Klappe het vermoeden uit dat zijn score wellicht staat genoteerd bij een ander op de lijst en omgekeerd.

Ook Haveman ziet hier de meest aannemelijke verklaring in. “Ik zou niet weten wat het anders moet zijn.” De PvdA’er neemt het hoog op. “Niet in die zin dat ik de mensen van het stemlokaal iets kwalijk neem. Deze zaak bewijst alleen wel dat ons huidige telsysteem het mogelijk maakt dat dit soort fouten wordt gemaakt. Ik ben om die reden een voorstander van elektronisch stemmen. Desnoods offline en met alleen lokale opslag van gegevens om de kans op een hack uit te sluiten.”

Fundament van de democratie
Haveman vindt het in deze kwestie niet van belang dat het waarschijnlijk maar om een paar stemmen gaat. “Waar het mij om gaat, is dat de verkiezingen het fundament zijn van onze democratie. Er mag geen enkele twijfel bestaan over de uitslag. Helemaal niet als daarmee de geloofwaardigheid in het geding is.” Haveman hoopt dat de gemeente het serieus opneemt en verder kijkt dan de omvang van de relatief kleine fout. “Een hertelling van de PvdA-stemmen en eigenlijk alle stemmen in het stemlokaal zou ik wenselijk vinden.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding.


PvdA'er Manfred Haveman twitterde vlak na het stemmen deze foto van zijn stem.

Reactie gemeente: ‘fouten niet uit te sluiten’
De gemeente liet maandag weten dat fouten bij het tellen van de stemmen, ondanks ingebouwde controles, niet volledig uit te sluiten zijn. Bovendien stelt zij dat de fouten, die vermoedelijk bij Quintus gemaakt zijn, geen invloed op de zetelverdeling gehad hebben. De stemmen worden eerst geteld per kandidaat. Op deze wijze zijn er in totaal 878 stemmen binnengekomen, waarvan 72 op de PvdA. Vervolgens zijn de stemmen per partij geteld en dit waren er ook 878 waarvan 72 op de PvdA. Het totaal aantal stemmen voor de partij klopt dus volgens de gemeente.

Welke fout is er dan gemaakt? Waarschijnlijk zijn de stemmen voor Ronald Klappe terechtgekomen bij een andere kandidaat. Hoe dat meerdere malen heeft kunnen gebeuren, blijft de vraag en ook de gemeente heeft daar geen antwoord op. Wel stelt zij dat dit geen verdere gevolgen heeft. “Mochten er stemmen bij een andere kandidaat van de PvdA zijn geregistreerd, dan heeft dat in dit geval ook geen effect op de zetelverdeling binnen de partij”, aldus de gemeente. Dit omdat het totale aantal stemmen gelijk is gebleven en er voor een voorkeurszetel veel meer stemmen nodig zijn.

Niets meer aan te doen
Volgens de gemeente is er op dit moment ook niets meer te herstellen. Alleen bij vermoedens van ernstige fouten kan het centraal stembureau besluiten om over te gaan tot een gedeeltelijke hertelling. Maandag om 10.00 uur werd de officiële uitslag bekend gemaakt. Voor die tijd zijn er geen bezwaren ingediend. De gemeente laat weten het centraal stembureau voor de volledigheid wel te informeren over de klachten die ontvangen zijn over het stembureau Quintus.

'Het gaat me om het principe. Dit moet gewoon niet kunnen.'


In reactie op de gemeente laat Klappe weten dat hij snapt dat er fouten gemaakt kunnen worden, maar dat hij toch vindt dat dit niet moet kunnen. "Het gaat me niet om mijn situatie. Mijn stemmen zijn waarschijnlijk naar mijn partij gegaan. Dat is het belangrijkste. Maar die stemmen kunnen wel net het verschil maken tussen een voorkeurszetel of helemaal geen zetel. Zeker bij bijvoorbeeld de gemeentelijke verkiezingen, waar dit soort fouten dus blijkbaar ook voor kunnen komen. De kiesdrempel is daar veel lager. Met ongeveer 240 stemmen kun je al een voorkeurszetel krijgen. In zo'n geval zijn tien stemmen die door een menselijke fout kwijtraken er relatief veel. Het gaat me om het principe. Dit moet gewoon niet kunnen."

Een situatie zoals deze komt vaker voor. In Tilburg stelde Suzan Öztürk dat stemmen op haar niet zijn meegeteld en ook in de Noordoostpolder zijn voorkeursstemmen verdwenen. In beide gevallen reageerde de gemeente op gelijke wijze als in Kampen. Fouten kunnen niet worden uitgesloten en het heeft geen invloed op het totaal aantal zetels voor de partij.

De reactie van de gemeente die hierboven in dit artikel wordt geciteerd kwam maandag helaas na sluiting van de papieren krant. Het geprinte artikel is dus minder volledig dan het digitale artikel.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57