Afbeelding

Gemeente wil 10.000 euro van Hoeben Metalen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Voor het lozen van olie in het water wil de gemeente Kampen dat Hoeben een dwangsom van 10.000 euro betaalt. Volgens het bedrijf is die dwangsom verjaard. Bovendien investeerde het bedrijf fors om dergelijke foutjes te voorkomen.

Dat bleek dinsdag bij de bestuursrechter in Zwolle. Voor een twintigtal lozingen legde de gemeente Kampen aanvankelijk een dwangsom van een ton op. Dat kon helemaal niet: het maximumbedrag is gesteld op 50.000 euro. Dus nam de gemeente een nieuw besluit met dat lagere bedrag. Maar 'er liep iets fout' bij de gemeente, zei een van de juristen. De dwangsom werd te laat ingevorderd. Volgens de gemeente staat er nu nog een bedrag van 10.000 euro open voor een lozing op 11 december vorig jaar. In plaats van de 50 milligram olie per liter water die als maximum is gesteld, zat er volgens het waterschap 365 milligram olie in. Hoeben waarschuwde de gemeente wel voor de lozing. Advocaat Siebrand Maakal meent dat ook de vordering van 10.000 euro verjaard is.

Het bedrijf op de Zuiderzeehaven sloopt sinds een aantal jaar ook schepen. Daarbij was er een probleem waardoor enkele keren olie in het lozingswater lekte. Volgens Maakal heeft Hoeben dat lozingsprobleem voortvarend aangepakt. “Het is een vervelende periode geweest voor het bedrijf. We willen dit afsluiten en terug naar de normale verhoudingen met het bevoegd gezag.” Op milieugebied loopt Hoeben voorop in vergelijking met de enige twee andere scheepssloperijen in Nederland, zegt de advocaat. In vergelijking met het Kamper bedrijf is de situatie bij de andere slopers eerder te omschrijven als “Oost-Europese omstandigheden”, zei de raadsman. Ook hanteert de gemeente een strengere norm voor Hoeben dan voor een ander bedrijf op de Zuiderzeehaven. Dat was nieuw voor de gemeente. Als Hoeben het daarmee oneens is, moet het een gewijzigde vergunning aanvragen, zei de jurist. Nieuwe dwangsommen zitten momenteel niet in de pijplijn. Maar de lozing van december vorig jaar is niet verjaard. En dus vindt de gemeente dat er betaald moet worden.

Vonnis binnen enkele weken.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.