Afbeelding
Foto: Thamar fotografie.

Humor met een boodschap: Mijn stemrecht voelt zo krom…

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Marcel Kalter uit Kampen)

Chapeau Thierry! Dit heb je allemachtig knap geflikt. Vanuit het niets naar 13 zetels. Maar mijn stem krijg je niet. Niemand krijgt mijn stem. Omdat ik van jongs af aan een fucking hekel heb aan politiek.

Niet aan politici, maar aan de politiek zelf. Net voor de verkiezingen barst de ideeënstrijd in alle hevigheid los en proberen de lijsttrekkers zieltjes te winnen door elkaar vooral de vliegen af te vangen. Een afschuwelijk ‘welles-nietes’ schouwspel passeert de revue in allerlei media en door iedereen zullen we naar het door hen beloofde land worden geleid. Maar ook al jaren blijkt dat praatjes inderdaad geen gaatjes vullen.

De politieke partij, die qua ideeën het meest aansluit bij de mening van de grijze massa, gaat terecht met de eer strijken. Wat dat betreft alle lof voor het Forum voor Democratie. Dat heeft dit voorjaar met een frisse wind de anderen mooi in het stof laten bijten. Nu mogen ze het in de praktijk laten zien. Met 13 zetels… een ongeluksgetal. Daar zal dus wel weer geen zak van terechtkomen, omdat de uiteindelijke koers door velen wordt bepaald. Rechtdoor is een logische weg na een compromis tussen links en rechts. Dat heet democratie. In mijn ogen beter dan een dictatuur, maar de gulden middenweg is mij wat te soft als ik mijn stem zou uitbrengen op iemand met een uitgesproken mening. Ik hoop wel dat Thierry fortuinlijker zal zijn dan Pim in 2002. Laat maar eens zien wat je kunt.

Ik benijd politici trouwens niet. Ik weet zeker dat ze het allemaal goed met Nederland voorhebben. Maar je kunt het nooit echt goed doen. Wat voor de een goed is, is voor de ander namelijk hartstikke fout. Het is te vergelijken met een dubieuze beslissing van een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd. Het grote verschil zijn de spelregels. Die zijn in de politiek nog moeilijker te beoordelen. Heel veel mensen beslissen op het laatste moment trouwens op wie ze gaan stemmen. Zelfs met behulp van een stemwijzer. Dat zegt mij genoeg. Velen kiezen bij gebrek aan beter op basis van hun onderbuikgevoel. Zo is die enge meneer Trump in Amerika uiteindelijk ook aan de macht gekomen. Het enige waarom ik hem bewonder, is dat hij de ballen heeft om voet bij stuk te houden. Ten koste van ‘alles’ probeert hij zijn beloften waar te maken. Dan heeft het uitbrengen van je stem tenminste waarde!

Ik ben van mening dat heel veel informatie bewust door politici wordt achtergehouden. We kennen de echte feiten niet. Uit verschillende onderzoeken komen steeds nieuwe conclusies. Is het wel nodig om miljarden euro’s in het verbeteren van het klimaat te steken? Als adviseur van een bedrijf in zonnepanelen zeg ik uiteraard ‘ja’. Maar ik heb geen idee of het opwarmen van de aarde komt door ons toedoen of door de normale cyclus. Ik heb in ieder geval geen behoefte aan een nieuwe ijstijd.

Ik heb ook nooit begrepen waarom we zo graag willen weten of er buitenaardse wezens zijn. Volgens cabaretier Theo Maassen zijn er maar twee opties: ze zijn er wel of ze zijn er niet. En als ze er wel zijn, zijn er nog steeds twee opties: ze zijn slimmer dan wij of dommer dan wij. Als ze slimmer zijn, vinden zij ons veel sneller dan wij hen en als ze dommer zijn dan wij, willen we er toch niets mee te maken hebben? Als je het hebt over geld over de balk smijten…

De conclusie is dat politiek gewoon niet aan mij is besteed. Volgens de mensen om mij heen moet ik stemmen. Maar ik moet helemaal niks. Alleen maar eten, drinken, slapen en naar de wc gaan. Verder niets. Ik vind het niet erg als mijn onbenutte stem gebruikt wordt voor de partij waarop de meeste mensen hebben gestemd. Daarmee kan ik prima leven. Je zult mij niet horen klagen. Zelfs niet als ze de belasting honderd procent maken. Ik heb namelijk geen recht van spreken. Ik laat mijn stem echt wel gelden. Niet op ‘papier’, maar in de praktijk. Dan weet ik zeker dat ik word gehoord.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00