Afbeelding

Leger soldaten bezorgt Kampenaar de zege op ‘Kunstcongres met perspectief’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)

KAMPEN – Patrick Hamer is een van de drie winnaars van het onlangs gehouden ‘Kunstcongres met perspectief’ (regio west) voor mensen met een arbeidsbeperking. Zijn ‘leger miniatuursoldaten op doek’ met de naam ‘We are soldiers’ verraste de jury aangenaam. De kunst van de Kampenaar begint nu aan een opmars. Het werk van de prijswinnaar zal deel uitmaken van een reizende expositie in het westen van het land.

Hamer was ontroerd dat onbekende mensen zijn werk zo mooi vinden. Helemaal verbaasd hoeft hij nu ook weer niet te zijn. Een werk van zijn hand dat hangt bij zijn ouders in Colorado (Amerika) ontlokte al menig bezoeker de vraag uit welke galerie het schilderij afkomstig is.

Emotie

De emotie die Hamer voelde in Pulchri Studio Den Haag, waar de wedstrijd plaatsvond, was er echter om nog een andere reden. Een aantal jaren geleden maakte hij als huisschilder een ernstige val. Na later bleek brak hij onder meer zijn rug en pols op twee plekken. Een ingreep naar aanleiding van aanhoudende pijn ondanks een herstelperiode pakte niet goed uit. Hamer verloor aanzienlijke kracht in een van zijn benen. De Kamper kunstenaar moest een nieuwe baan als barbier opgeven. Inmiddels heeft hij zich op zijn passie ‘de kunst’ gestort.

Het gesprek mag wat hem betreft dan ook verder sec over de kunst gaan. Het werk dat bij zijn ouders hangt – een Herman Brood-achtige productie – is al lang niet meer representatief voor zijn kunst. Inmiddels heeft hij een heel eigen stijl ontwikkeld. Zijn werken kenmerken zich door veel reliëf met miniaturen van bijvoorbeeld plastic of spullen van de kringloop en het werken met injectiespuiten. Over dat laatste zegt Hamer: “Ik schilder niet met een kwast, maar gebruik injectiespuiten. Dat is echt mijn handelsmerk. Als ik kijk wat er allemaal aan materiaal op het doek komt, vertegenwoordigt alleen dat al een waarde.”

Het leger miniatuursoldaatjes kocht Hamer speciaal voor zijn kunstwerk. De waanzin van de oorlog mag de kijker er zelf in ontdekken. De oplettende en historisch onderlegde toeschouwer zal wellicht de symboliek van het blauwe spuitwerk over de witte soldaten begrijpen. Hamer: “Blauw is de kleur van macht. Iemand met blauw bloed is van adel. Het Leger van Napoleon vocht eveneens in het blauw.”

Een van de andere werken van Hamer toont ons tal van dieren. Ook hier ‘gelardeerd’ met spuitwerk en met een groene streep dat het werk in tweeën deelt. “De plastic dieren symboliseren de soep aan plastic die we hebben veroorzaakt op aarde. De dunne groene streep staat voor de natuur die nog over is”, licht Hamer toe. De kunstenaar schuwt de actuele thema’s niet. Soms snijdt hij ze aan met de nodige humor. Zo neemt Hamer de Amerikaanse president Donald Trump op de hak. Het idee voor de bekende muur tussen de VS en Mexico om migranten uit het zuiden te weren, heeft hij gevat in een soort van legostenen. Hamer: “Ik denk dat Trump beter met lego kan gaan spelen. Misschien heeft hij in zijn jeugd iets gemist.”

Voor een aantal van Hamers werken is al serieuze belangstelling getoond. Het zou mooi zijn als hij een bestaan als kunstenaar weet op te bouwen. Je moet jezelf alleen wel goed weten te verkopen. Hamer: “Ik weet inmiddels uit een gesprek met een winnaar van de vorige editie hoe belangrijk dat is.” Aan zijn passie voor de kunst zal het niet liggen. Hamer: “Ik was al voor het ongeluk bezig met kunst en in mijn hoofd misschien al wel twintig jaar. Dit is wat ik wil en daar ga ik voor.”